بر اساس مطالعات تاریخی، زندگی بشر از دیرباز به صورت اجتماعی بوده است. بدون زندگی اجتماعی، امکان دستیابی به نیازمندیهای متنوع انسان میسّر نیست. زندگی اجتماعی، علاوه بر وجود قانون دقیق و مجریان توانمند و همین طور ضامن اجرایی مطمئن که بتوانند حقوق افراد را به طور کامل تعیین و حفظ کنند، نیاز به برخورداری تک تک مردم و مدیران از یک روحیه همکاری متقابل و احساس ضرورت خدمت به یکدیگر دارد؛ چرا که بدون وجود چنین تعهّدی، هم در روند اجرای قانون مشکلاتی بروز خواهد کرد و هم در استحکام پیوندهای اجتماعی خللی پدید خواهد آمد. بر این اساس، در تمام جوامعْ اندیشمندان به دنبال راه کارهای هستند تا حسّ خدمت به یکدیگر و احساس مسؤلیّت بیشتر در انجام وظایف را تقویت کنند. بررسیها گویای این حقیقت است که در طول تاریخ، موفقترین جوامعْ آنهایی بودهاند که حسّ همکاری و خدمت به هم نوع و پایبندی به انجام وظیفه در آنها بیشتر بوده است.
اسلام آیین اجتماعی
از آن جا که دینْ برنامه هدایت انسان است، کاملترین دین آن است که همه ابعاد وجودی انسان را در نظر بگیرد و در هر مورد، رهنمودهای لازمی ارائه کند. آیین الهی اسلام، به عنوان آخرین و در عین حال کاملترین برنامه هدایت انسانْ در مجموعه آموزههای خود، هم بُعد فردی و هم بُعد اجتماعی بشر را لحاظ کرده است. حتی میتوان گفت به جهت این که زندگی اجتماعی آدمی، عرصه تعارض منافع و خواستهاست، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و نوع احکام و برنامههای اسلامی، چون نماز جماعت، نماز جمعه، امر به معروف و نهی از منکر و...، به جنبههای اجتماعی توجه کردهاند. در این راستا، یکی از تکالیف مهمّ اسلامیْ ضرورت توجّه و اهتمام به امور مسلمانان است؛ یعنی هر فرد مسلمانْ موظف است آماده خدمت به دیگران باشد و همواره در راه حلّ مشکلات و گرفتاریهای آنها بکوشد. رسول خدا صلیاللهعلیهوآله در اشارهبه اهمیت این کار میفرمایند: «هر کس که صبح کند، در حالی که به اصلاح امور مسلمانان اهتمام نداشته باشد، مسلمان نیست».
محبوبترین مردم
در فرهنگ اسلام، رعایت حقوق مردمان از جایگاه والایی برخوردار است. علاوه بر آن که در قرآنْ از انسان به عنوان خلیفه و جانشین خداوند بر روی زمین یاد میشود، در برخی از روایات اهلبیت علیهمالسلام از مردم، اعم از مؤمن و غیرمؤمن، تحت عنوان «عیال اللّه» یعنی خانواده خداوند یاد میشود. رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله پس از تصریح به این حقیقت میفرمایند: «محبوبترین افراد در پیشگاه خداوند متعال، آن کسانی هستند که به عیال خداوند سود برسانند و خانوادهای را مسرور سازند».
با ارائه چنین تصویری از جایگاه مردم در جامعه انسانی، خود به خود آنها موظّف میشوند در تأمین نیازها و انجام کارها همیشه دیدی وسیع داشته باشند، نیازهای دیگران را نیز نیاز خود بدانند و در حدّ توان، در حلّ گرفتاریها و برآورده شدن نیازهای آنان تلاش کنند.
ضرورت پیش گامی در خدمت
با توجّه به اهمیّتی که اسلام برای شخصیّت انسان قائل است، برآورده ساختن نیازهای او را یکی از کارهای پسندیده برمی شمرد و از این طریق، نه تنها مردمان مسلمان، به برآورده ساختن نیازمندیهای نیازمندان تشویق و ترغیب میشوند، بلکه در بسیاری از روایات تصریح شده که نباید گذاشت شخص نیازمند، نیازش را به ما بازگو کند و از حقوق برادران دینی این است که پیش از آن که او به بیان نیازش بپردازد، مسلمانان خواسته او را برآورده سازند. امام صادق علیهالسلام در این خصوص تصریح دارند که: «هرگاه انسان بداند که برادر مؤمنش نیازمند است و نیازش را برآورده نسازد و او مجبور شود که درخواست برآورده شدن نیاز خود را بکند، در ازای این کار هیچ پاداشی به انسان تعلق نمیگیرد».
آسودهگان روز قیامت
در فرهنگ اسلام، نه تنها برآورده ساختن نیاز مردم جامعه اسلامی، یک تکلیف لازم و ارزشمند است، بلکه اصل تلاش برای برآورده سازی نیازمندی انسانها هم مورد تأکید اولیای الهی است؛ چه این تلاش به هدف برسد یا نه. بنابراین، کسی که بر طبق قرائن عادی، توانایی برآورده ساختن نیاز مردم را ندارد، نباید دست روی دست بگذارد، بلکه باید به فریضه دیگری جامه عمل پوشد که «کوشش در برآورده ساختن نیاز مردم» است. علی بن ابی طالب علیهالسلام در توصیف عاقبت کسانی که در راستای برآورده ساختن حاجتهای مردم میکوشند میفرماید: «خداوند متعال در روی زمین بندگانی دارد که در مسیر برآورده شدن نیازمندیهای مردم خود را به تکاپو میپردازند، این گروه از بندگان، در روز قیامت آسوده خاطر خواهند بود».
باید خدمت رساندْ
شاید گمان شود همین قدر که از اعمال و رفتارهای کسی به دیگران زیانی نرسد، کافی است؛ ولی از دقت در آموزههای دینی، ناصواب بودن این دیدگاه آشکار میشود. توصیه معارف اسلامی به همه افراد این است که علاوه بر زیان نرساندن به مردم، باید تلاش کنند تا سودی از اعمالشان به آنان برسد. با توجّه به اصولی چون برادری مؤمنان با یکدیگر، احسان و نیکوکاری، ضرورت اهتمام به امور مسلمانان، کمک به مستمندان و..، دل خوش کردن به عدم ضرر رسانی به برادران دینی کفایت نمیکند، بلکه باید در حدّ توانْ نسبت به برطرف ساختن مشکلات دیگران نیز اقدام شود. بر این اساس در فرهنگ اسلامی، شخصیتهای بزرگ ادبی، اشخاصی را که سودی به مردم ندارند نکوهش میکنند. ناصرخسرو در این باره میگوید:
بسوزند چوب درختان بیبَر سزا خود همین است مر بیبَری را
خدمت و یاری به مردم، برتر از عبادت
اگر چه همه کارهای انسانْ وقتی با هدف اطاعت از دستورات الهی انجام گیرد، عبادت محسوب میشوند و انسان با انجام آنها، مستحقّ پاداش نیکی از خداوند میشود، ولی مراتب اعمال عبادی با یکدیگر بسیار متفاوت است و برخی از آنها در مقایسه با سایر کارها، از اهمیت بیشتر و در نتیجه پاداشی افزونتر برخوردارند. از مجموعه تعابیری که در روایات درباره خدمت به مردم و یاری رساندن به آنها شده است، برتری این عمل نسبت به عبادات مستحبیای چون اعتکاف، طواف کعبه و روزه مستحبی و...، به خوبی معلوم میشود. در روایتی پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآله میفرمایند: «به خدا قسم که برآوردن یک حاجت مؤمن، از روزه یک ماه و اعتکاف یک ماه در مسجد برتر است». البتّه این قبیل از تعابیر، به معنای نفی فضیلت عبادات یا کوچک شمردن آنها نیست، بلکه تبیین اهمیت خدمترسانی به مردم بوده و گرنه هر عمل عبادی، جایگاه و اهمیت خاص خود را داراست.
اثر خدمت به دیگران
گاهی عدهای در نتیجه فریفته شدن به زرق و برق دنیا و دور شدن از فرهنگ اهلبیت علیهمالسلام گمان میکنند با بیتفاوتی نشان دادن در برابر نیازها و گرفتاریهای دیگران، خود را از تحمّل ضرر و زیان رها میسازند. این افراد غافل از این هستند که این کار، نه تنها مشکلات زندگی اجتماعی را ـ که زیان آن دامن خودشان را نیز میگیرد ـ دو چندان میکند، بلکه در اثر این کوتاهی، از توفیقات معنوی و امدادهای الهیِ بیشتری نیز محروم میگردند، بدین دلیل که در جهانبینی اسلامی، علّت تشویق به کارهای پسندیده آن است که علاوه بر دیگرانْ در درجه اوّل خود شخص از دریافت برکات این اعمال خیر برخوردار میشود. رسول اکرم صلیاللهعلیهوآله در اشاره به نتیجه کمک به دیگران میفرمایند: «تا زمانی که انسان مؤمن در کمک و خدمت به برادر مؤمن خود کوشا باشد، خداوند نیز او را کمک و یاری خواهد کرد».
مصادیق خدمت به مردم
گمان برخی این است که خدمت به مردم و کمک به آنان، منحصر در حلّ مشکلات مادّی و برطرف ساختن نیازهای مالی آن هاست، در حالی که چه بسا کمک به حلّ گرفتاریهای روحی و نیازهای عاطفی، در تأمین سعادت واقعی و طراوت و شادابی زندگی آنان مؤثرتر است. بر این اساس، در مجموعه رهنمودهای اولیای الهی، آن گاه که از خدمت به همنوعان سخن به میان میآید، علاوه بر تأمین نیازهای جسمانی، از ضرورت برآورده سازی نیازهای روحی و روانی آنها نیز بحث میشود. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله در تبیین بهترین کارها در نزد پروردگار عالم سه چیز را جزء بهترین کارها میشمارند: «ایجاد خوشحالی در دل مومن، برطرف ساختن گرسنگیاش، زدودن غم و اندوه از چهره او».
پیروان واقعی اهلبیت
خدمت به برادران دینی و کمک به آنان، به اندازهای در دیدگاه اولیای الهی حائز اهمیّت است که در برخی از روایاتْ آن جا که سخن از پیروان واقعی اهلبیت به میان میآید، میزان پایبندی آنان به اصل خدمت و مساعدت به برادران دینی، ملاک و معیار پیرو حقیقی بودن اهلبیت علیهمالسلام ذکر میشود. نقل شده است که: «روزی یکی اصحاب امام باقر علیهالسلام به آن حضرت عرض کرد: الحمداللّه پیرو شما اهلبیت علیهمالسلام در جامعه ما فراوان است. امام باقر علیهالسلام فرمودند: آیا افراد ثروتمند و بینیازتان به مستمندان عطوفت و مهربانی نشان میدهند؟ آیا نیکوکاران از تقصیر خطاکاران در میگذرند؟ آیا در مسائل مالی به یکدیگر کمک میکنند و نیازهای همدیگر را برطرف میسازند؟ آن فرد عرض کرد: خیر، به این اندازه که میفرمایید به همدیگر رسیدگی نمیکنند. حضرت فرمودند: پس آنها پیرو واقعی ما نیستند؛ زیرا پیروان واقعی، کسانی هستند که این گونه که گفتم عمل کنند».
ایمان به خدا و خدمت به مردم
ایمان چون سایر امور، دارای علامتهایی است که از دقت در رفتارهای فردی و اجتماعی انسان مؤمن، میتوان به وجود آن پی برد. از جمله نشانههای ایمان، پیشقدم بودن در کمک به مردم و تلاش در برآورده شدن نیازهای آنان است. امام صادق علیهالسلام در این باره میفرمایند: «کسی که برادر مؤمنش نیاز خود را در پیش او مطرح میکند، با خوش رویی برخورد نکند، به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآله ایمان نیاورده است. پیرو ما اگر قدرت داشت، نیاز او را برآورده میکند و اگر خود به تنهایی قادر بر آن نیست، به کمک دیگر مومنان این کار را انجام میدهد تا حاجت برادر دینیاش را برطرف گردد.
نعمت بودن خدمترسانی
متأسفانه به دلیل عدم شناخت حقیقت نیاز بندگان خدا، در بیشتر موارد، انسانها از روبهرو شدن با انسانهای نیازمند که محتاج کمک و یاری هستند، ناراحت و روی گردان میشوند. امّا سیره و روش اولیای الهی خلاف این بوده است؛ چرا که آنانْ نیازهای مردم را که به آنها عرضه میشد، از جمله نعمتهای الهی میدانستند و با تمام وجود درصدد برطرف ساختن آن بر میآمدند. امام زینالعابدین علیهالسلام در اشاره به حقیقت نیاز مردم میفرمایند: «نیازهای مردم به شما، از نعمتهای الهی است که به شما روی آورده است؛ بناربراین، هرگز از برخورد با آن خسته و ناراحت نشوید» و به این خاطر امام صادق علیهالسلام میفرمایند: «وقتی حاجتمندی به من مراجعه میکند، سعی میکنم هر چه زودتر نیاز او را برآورده سازم؛ چرا که میترسم او به صورتی دیگر بینیاز شود و من از دستیابی به پاداش انجام این کار نیک محروم شوم».
خدمترسانی، عامل پیوند با ولایت
در توصیف حقیقت عرضه نیاز برادران دینی و آثار پاسخ مثبت دادن به خواستههای آنان و برآورده ساختن نیازهایشان، جملات فراوانی از امامان معصوم علیهمالسلام نقل شده است که هر یک از آنها، به بخشی از اهمیّت و فضیلت یاری رساندن به مؤمنان و خدمت کردن به آنان اشاره دارد. امام موسی بن جعفر علیهالسلام در اینباره میفرمایند: «وقتی برادر مؤمنی نیاز خود را به مؤمنی عرضه میکند، این عرضه کردنْ نعمتی است که از سوی پروردگار عالمیان به سوی او فرستاده شده است؛ بنابراین اگر فرد مؤمن نیاز برادر خود را برطرف کند، این کار او را به ولایت و دوستی ما پیوند میدهد و از این رهگذر، زمینه نزدیک شدن به خداو برخورداری از ولایت و محبّت الهی برای او فراهم میشود».
پیامدهای کوتاهی در خدمترسانی
همانگونه که تلاش برای خدمت به همنوعان و برادران دینی، آثار و برکات فراوان دنیوی و اخروی برای انسان در پی دارد، کوتاهی در این کار نیز باعث گرفتاریهای فراوانی میشود که از جمله عواقب بد آنْ گرفتاری به عذاب سخت الهی است. امام صادق علیهالسلام در روایتی، ضمن بر شمردن برکات و فضایل کمک به برطرفسازی نیاز مؤمنان، خطر کوتاهی در انجام این تکلیف را چنین گوشزد میکنند:... «خداوند هیچ امّتی را عذاب نمیکند، مگر وقتی که در حق برادران نیازمند خود کوتاهی و سهل انگاری کرده باشند».
شیوه صحیح خدمتگزاری
خدمت به برادران دینی و برآوردن نیازهای آنان، یک وظیفه است، همانگونه که انجام تمام وظایف دینی، یک سلسله شرایط و شیوههای خاصی دارند، کمک به مردم نیز وقتی مورد رضایت کامل خداوند است که با رعایت اصولی انجام گیرد. به عنوان مثال، خدمتگزار باید در خدمت به برادر مؤمناشْ با روی گشاده با او برخورد کند، در برآوردن حاجت او سستی و تنبلی به خرج ندهد، از منّت گذاشتن به او ـ که سبب تباهی اجر معنوی عمل اوست ـ خودداری کند و... . علی بن ابی طالب علیهالسلام در اینباره رهنمودهای زیادی دارند؛ از جمله ایشان میفرمایند: «برآوردن نیازهای مردم، هنگامی به صورت کامل انجام میگیرد که سه امر رعایت شود: اول این که برآورنده نیاز کار خود را کوچک و ناچیز بشمارد، دوم این که تا جایی که ممکن است، نیکی به مردم را مکتوم و پنهان نگه دارد، و سوم این که در برآوردن نیازْ تا حدّی که ممکن است، شتاب به خرج دهد».
وظیفه نیازمندان
فرهنگ اسلام از افراد جامعه اسلامی میخواهد که تا حدّ توان، از اظهار نیاز خود به دیگران خودداری کنند و بکوشند تا خود نیازهایشان را به صورتی شایسته برآورده سازند؛ البته در صورت ناچار شدن هم، به گونهای اظهار نیاز کنند که شخصیّت انسانیها آنها آسیب نبیند. امام حسین علیهالسلام دراین باره میفرمایند: «تقاضای خود را، جز با افرادی که این ویژگیها را دارند مطرح نکن: اول دینداران، چرا که این دسته دین خود را با برطرف کردن نیاز تو حفظ میکنند؛ دوم جوانمردان؛ چون غیرت انسانِ جوانمرد نمیگذارد که تو را دست خالی برگرداند؛ و سوم شرافتمندان، زیرا انسان شرافتمند، درک میکند که تو با رو انداختن در نزد او، از آبرویت مایه گذاشتی، بنابراین در حفظ آبرویت از طریق برآوردن نیاز تو تلاش میکند».
وظیفه خدمترسانی
از آن جا که جامعه اسلامی یک واحد به هم پیوسته است که همگان در قبال حفظ نظام و سلامت آن مسؤلند، تمام افراد موظفند از به هم خوردن تعادل آن جلوگیری به عمل آورند. همچنین از آنجا که عدم توجه به تأمین نیازهایی که افراد پیدا میکنند و کوتاهی در خدمترسانی به موقعْ در دراز مدّت، کیان جامعه را به خطر میاندازد، همه افراد جامعه با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند، باید در یاری رساندن به دیگران پیشقدم باشند. امام صادق علیهالسلام در اشاره به این مسؤلیت همگانی میفرمایند: «مسلمانان موظفند در رسیدگی و کمک به نیازمندان کوشا باشند، به یکدیگر عطوفت و مهربانی نشان دهند، از پرداختن کمکهای مالی به همدیگر مضایقه نکنند و به هنگام پیدا شدن گرفتاریها، یار و یاور یکدیگر باشند».
سبب زوال نعمته
از سنتهای الهی آن است که تا زمانی که بنده در شکرگزاری از نعمتهای الهی کوتاهی نکند، خداوند نعمت او را افزون میسازد؛ ولی در مقابلْ کوتاهی در شکرگزاری، موجب سلب نعمت میشود. از آنجا که یکی از حکمتهای برخورداری برخی از افراد از نعمتهای بیشتر، کمک به دیگران است، بر این اساسْ اگر خداوند به کسی نعمت زیادی داد، ولی او در کمک به نیازمندان وخدمت به همنوعان کوتاهی کرد، طولی نمیکشد که این نعمت از او گرفته میشود. حضرت علی علیهالسلام در اینباره میفرمایند: «خداوند بندگانی دارد که به آنان نعمتهایی داده است تا آن را به دیگر بندگانش برسانند که به آن نیاز دارند. هرگاه آن بنده در این کار کوتاهی کند و از رساندن آن به دیگران سرباز زند، خداوند آن نعمتها را از او باز میستاند و در اختیار دیگرانی میگذارد که شایستگی این کار را دارند».
دست آوردهای کارگشایی
برای تلاش برآورندگان نیازهای برادران دینی، فایدههای بسیاری اعم از دنیوی و اخروی در مجموعه روایات ذکر شده است. از امام صادق علیهالسلام نقل شده است که: «هر کس در پی برطرفسازی نیازهای برادران دینی قدم بردارد، خداوند پاداشهای ویژهای به او عطا میکند. که از جمله آنهاست آمرزش برخی از گناهان او، دستیابی به بعضی کمالات برتر و رسیدن به مقام و منزلت شفیع بودن». بر این اساس، مشکلگشایی از گرفتاریهای مؤمنانْ از جمله کارهای پسندیدهای است که برکات بسیار زیادی در نیل به کمالات و دور گشتن از گناهان و دستیابی به سعادت در پی دارد.
پدید آورنده : سید صادق سید نژاد