من کیستم ؟
از ویژگیهای عصر جدید، جریان شتابآلود زندگی است. حوادث و رویدادهای گوناگون، آنچنان با وسعتْ پدید میآیند که فرصت تفکّر و تأمّل را از آدمی سلب میکنند. در نتیجه، مجالی برای تفرّج در دنیای درون و جهان برون باقی نمیماند و انسان، این موجود سرگشته و درمانده، نه تنها لذّت تفکّر را حس نمیکند، بلکه انگیزه کافی برای اندیشیدن در باب ضروریات زندگی را نیز در خود نمییابد. حاصل این روند، بیگانگی او با خویشتن و جهان خارج از خویشتن است. ولی آنچه دردآورتر، عمیقتر و دشوارتر رخ مینماید، بیگانگی با خود (عالم درون) است.
هویّت چیست؟
اریک اریکسون که نام او با «هویّت» پیوندی عمیق دارد مینویسد: «هویتی که نوجوان در صدد است تا به طور روشن با آن مواجه شود این است که «او کیست؟»، نقشی که باید در جامعه ایفا نماید چیست؟ آیا او یک کودک است یا بزرگسال؟ آیا او توانایی آن را دارد که روزی به عنوان یک همسر یا پدر یا مادر باشد؟ آیا او علیرغم نژاد، مذهب یا زمینههای ملی - که او را از نظر مردم کم ارزش جلوه میدهد - ، احساس اعتماد به نفس دارد؟».
1 . هویّت فردی
پیشتر از این در تعریف «هویّت» بیان شد که ابتدا برای فرد، و بویژه جوان، این پرسش که «من کیستم؟» مطرح میشود و پس از آن «چه نقشی دارم؟» عنوان میگردد. چنانچه بیشتر به معنای اول تأکید داشته باشیم، رابطه میان «خودشناسی» و «هویّت فردی» تعریف میشود ؛ زیرا «هویّت» همان حقیقت شخص است که مشتمل بر صفات جوهری اوست و این همان مقولهای است که در «خودشناسی» به دنبال دست یافتن به آن هستیم. لذا میتوان گفت که با تحقّق خودشناسی، بخش عمدهای از هویّت فردی نیز محقّق میشود.
2 - هویّت اجتماعی
از نوجوانی به بعد به تدریج، گرایش به «اجتماعی شدن» در شکل دوستیابی و وفاداری به او ظاهر میشود. یکی از صاحبنظران شخصیت مینویسد: «عدم توانایی در انتخاب شغل و یا عدم ادامه تحصیل، غالباً نمودی از بحران هویّت یا گم گشتگی در نقش اجتماعی است. بسیاری از رفتارهای ضد اجتماعی و ناسازگارانه افراد را میتوان از این دیدگاه توجیه نمود».
در کلام الهی، از خودبیگانگی، حاصل از «خدابیگانگی» تلقی شده است. آنجا که میفرماید: «در زمره آنانی نباشید که خدای را از یاد بردند، پس خود را نیز از یاد بردند»(سوره حشر).
3 . هویّت خانوادگی
در بحث هویّت، خانواده جوان از دو جنبه برای او حائز اهمیت است، در جنبه اول رفتار کلامی و عملی والدین (علیرغم سنین حساس جوانی) برای فرزند از نوعی اعتبار برخوردار است و جنبه دوم ، کثرت ارتباطهای جوان و والدین در درون نهاد خانواده است که به نوبه خود میتواند هم آنها را به یکدیگر نزدیکتر و یا در مواردی دورتر نماید.
4 . هویّت دینی
از نیازهای فطری آدمی، گرایش به عشق و پرستش است، تجلّی چنین احساس و تمایلی، در اعمال و رفتار دینی، آشکار میشود. بدیهی است که پیامدهای تکوین هویّت دینی، احساس تعهد و مسئولیت در قبال ارزشها و باورهای آن مکتب است.
چگونگی شکلگیری هویّت در فرد
برای شکلگیری هویّت در فرد باید چند مسئله را در نظر گرفت که عبارتاند از:
یک. خودشناسی
شناخت آدمی از شخصیت خویشتن، همچون منشور کثیر الاضلاعی است که شامل جلوهها و منظرهای متنوّع و متعدّدی میشود. اگر چه احاطه فرد به همه جوانب خویشتن خود، مقدور نیست ولی برخی از مهمترین جنبههای خودشناسی چنین است. شناختْ نسبت به تواناییها و استعدادهای درونی، شناخت نسبت به ویژگیهای رشد ، شناخت نسبت به نیازهای اساسی روانی، شناخت نسبت به ضعفها و محدودیتهای وجود خویشتن.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمدحسین ( دوشنبه 89/2/13 :: ساعت 8:43 صبح )