فرصتی که تکرار نمی شود
نگاهی به ویژگیهای دوره جوانی(2)
در مقاله ی قبل با عنوان «جوانی یعنی همه چیز ، قدر بدان » راجع به برخی از خصوصیات جوانی صحبت کردیم و در این مقاله راجع به پاره ای از خصوصیات دیگر سخن خواهیم گفت.
رشد عقلی و سیر تکاملی
جسم و جان جوان در یک حرکت همه جانبه پیوسته رو به رشد است. در پیکر پر رمز و راز جوانان هر لحظه تحولی عظیم صورت میگیرد. نیروی عقل جوان، هر روز و هر شب در جایگاه متکاملتری قرار میگیرد و این تحول مبارک و پربرکت تا نهایت سنین جوانی ادامه دارد و در واقع یکی از شاخصههای جوانی وجود همین سیر تکاملی اوست.
امام علی(ع) میفرمایند:
«رشد عقلی انسان در 35 سالگی به حد کمال میرسد و پس از آن هرگونه رشد دیگری که باشد براثر تجربه است.»
و در جای دیگر میفرمایند:
«العقل عقلان: عقل الطبع و عقل التجربة و کلاهما یؤدی الی المنفعة؛
عقل دو نوع است: عقل طبیعی و عقل تجربی که هر دو مایه منفعت است.»
الف) عقل طبیعی (منظور رشد طبیعی و جرمی و فیزیکی عقل است) که همان طور که گفته شد تا 35 سالگی رشد طبیعی و فیزیکی عقل ادامه دارد که در این رشد ، تغییراتی در سیستم مغز و اعصاب و عروق صورت میپذیرد و شکل مادی جایگاه فکر و اندیشه ، کامل میشود و به رشد نهایی خود میرسد.
ب) عقل تجربی (منظور رشد اکتسابی و آموزشی عقل است) که این رشد بر اثر آموزشها و دریافتهای تجربی و علمی صورت میگیرد پس در این رشد هرچه اندوختههای علمی و تجربی بیشتر باشد نیروی عقل از توان بیشتری برخوردار است. روایاتی دیگر نشان میدهد منظور از عقل، همین رشد اکتسابی و آموزشی است که بیان میشود عقل میتواند رشد دائمی داشته باشد که ناظر به اینگونه رشد عقلی بر اثر تجربی است که نمونه آن فرمایش امام علی(ع) است که میفرمایند:
«العقل غریزة تزید بالعلم و التجارب؛
عقل نیرو و غریزهای است که بر اثر دانش و تجربه بیشتر میگردد.»
جوانان باید از رشد عقلی خود در زمینههای علمی و تجربی استفاده کنند و آن را ارتقاء دهند.پاک دلی و رقت قلب جوان
جوانان به طور طبیعی کمتر از بزرگترها در تاریکیهای روحی و قساوت قلبی غوطهورند و غالباً دارای دلی روشن، قلبی پاک و روح و فکری جوان میباشند. به همین دلیل است که زودتر از بزرگترها به سوی حق و فضیلت رو میآورند. این خوی و خصلت نیکو است که مایه تمایل جوان به خیر و نیکی است. در ابتدای دعوت به اسلام، در زمانی که پیران و بزرگان قریش پیامبر(ص) را تکذیب میکردند ، جوانان با همین خصلت و خوی پسندیده پیامبر را یاری کردند.
رقت قلب جوان باعث میشود که به سوی حق گرایش پیدا کند.
ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمدحسین ( دوشنبه 89/2/13 :: ساعت 8:45 صبح )