مطالعه روشمند
در فصل تابستان فرصتهاى تازهاى براى مطالعه و تفکر مهیا مىشود و همزمان با گشایش اوقات فراغت، در دستان پرنشاط و پرانرژى جوانان کتاب و نشریه جاى تازهاى باز مىکند . به قول آدریل جانسون، مطالعه خواه مفید و خواه مضر یکى از موضوعات بسیار وسیع براى فعالیت است . درسهایى که مىتوان از آن آموخت هیچ گاه پایان نمىپذیرد و به عبارتى همیشه مىتوان چیزى راجع به آن گفت .
از این رهگذر گلگشت این شماره قصد دارد از دریاى بىانتهاى مطالعه نکاتى نغز و آموزنده به خوانندگان کتابخوان پرسمان هدیه کند و چند نکته کلیدى و مشکل گشا را ارمغان تعطیلات تابستانى جوانان سازد.
مطالعه و کتابخوانى کارى بسیار حساس و مهم است . جانسون در کتاب «هنر کتاب خواندن» مىگوید: «کتب مىتوانند در شمار دوستان ما در آیند . ما مىتوانیم به جست و جوى آنها برویم تا ما را به خودمان بشناسانند . اما این توانایى را نیز دارند که در ما تاثیر کنند و درهاى زندگى را به روى ما بگشایند یا ببندند . مىتوانند ما را در پناه خود گیرند یا از میان بردارند . از ما پشتیبانى کنند یا منکوبمان سازند . کتابها چون زبانند که بهترین و در عین حال بدترین چیزها است» .
8 نکته در ارزش مطالعه:
1 . حضرت رسول اکرم (ص) مىفرماید: یک ساعت تفکر از شصتسال عبادت برتر است .
2 . کاردیل مىگوید: آنچه را مىتوان بعد از بیستسال تجربه آموخت، مطالعه صحیح در یک ساعتبه ما مىآموزد .
3 . دکتر مانفرد وسپل در کتاب «چگونه فرزندم را به مطالعه علاقهمند کنم؟» به نکته بسیار زیبایى در ارزش مطالعه اشاره مىکند . یادگیرى، آموزش، رشد و تکامل شخصیتحتى در جوامع مدرن، با خواندن و نوشتن مرتبط است . در سدههاى اخیر که وسائل صوتى - تصویرى پیشرفته و وسائل الکترونیکى مانند کامپیوتر و امکاناتى چون اینترنت و . . . یک حرکت دسته جمعى را براى قبضه نمودن جهان آغاز کردند، برخى از متخصصان، خبر از پایان دوره کتاب و کتابخوانى دادند . اما چه در مورد بزرگسالان و چه در مورد کودکان، با وجود افزایش توجه به وسایل ارتباط جمعى مذکور، میزان مطالعه عمومى کاهش نیافته است . این نکته بسیار قابل تاملى است .
4 . بارباراکینگ مىگوید: نباید مطالعه روزانه را ترک کنیم; زیرا بدین وسیله مىتوانیم از میان ازدحام شتاب آلود زندگى روزمره، لحظهاى آرامش به دست آوریم .
5 . شکسپیر: کتاب بزرگترین اختراع بشر است .
6 . ریچارد استیل: مطالعه همان اثرى را در وجود آدمى مىگذارد که ورزش در بدن انسان ایجاد مىکند .
7 . مونتسکیو: مطالعه کتاب یعنى تبدیل ساعات سلامتبار به ساعات لذتبخش .
8 . همو مىگوید: کتاب عمر دوباره است که مىتوان با مقدارى پول تجربه تمام عمر بزرگترین عقلاى عالم را تصرف کرد .
9 نکته در مکان مطالعه:
دکتر فیل ریس در کتاب «500 نکته درباره مطالعه» و دکتر عین الله خادمى در کتاب «مطالعه روشمند» آوردهاند:
1 . برخى افراد ترجیح مىدهند در سکوت مطالعه کنند و برخى در سروصدا . بعضى صندلى راحتى را مىپسندند و بعضى دراز کشیدن یا نشستن رسمى را . اصلا وسواس به خرج ندهید و در هر حالتى که راحتتر هستید مطالعه خود را آغاز کنید .
2 . اگر مکان مطالعه شما کمى آشفته و به هم ریخته است مرتب کردن آن را به نیم ساعت پس از مطالعه موکول کنید; چرا که در این صورت در حین مرتب کردن اتاق به مطالبى که مطالعه کردهاید فکر خواهید کرد و زمان مفیدى را از دست نخواهید داد .
3 . گاهى اوقات از مکانهاى استثنایى و هیجانانگیز استفاده کنید تا مطلبى که مطالعه مىکنید همراه آن خاطره در ذهن شما ماندگار شود; مثلا در یک شب بارانى با یک چتر و یک چراغ قوه زیر باران روید و مطلب را مطالعه کنید و یا در یک مکان تاریخى و قدیمى به تفکر و مطالعه در مورد مطلب مورد علاقه خود بپردازید .
4 . اگر امکان داشته باشد موضوع مورد مطالعه شما با مکانى که انتخاب مىکنید هماهنگى و سنخیت داشته باشد، به افزایش بهرهورى شما کمک بسیار مىکند . این هماهنگى همچنین شامل وجود ابزار و لوازم مورد نیاز نیز مىشود .
5 . قبل از انتخاب محل مطالعه خود، چند خصوصیت عمده و ایدهآل براى مکان مطالعه در ذهن خود لیست کنید تا راحتتر بتوانید آن را بیابید .
6 . در مکان مطالعه شما راهى براى خیره شدن به دور دست وجود داشته باشد; چرا که توقف در مطالعه و چشم دوختن به بىنهایت در افزایش کارآیى مطالعه بسیار سودمند است . حداقل گاه گاهى به سقف اتاق خیره شوید!
7 . هیچگاه مطالعه خود را به حضور در مکان خاصى مشروط نکنید; زیرا در این صورت بهانهاى مىیابید که در سایر مکانها از مطالعه بگریزید . به یاد داشته باشید که در حقیقت «مکان مطالعه جایى است که شما هستید» .
8 . دقت کنید میزان نور، دماى محیط، فرم صندلى و سایر شرایط در مکان مطالعه شما به گونهاى نباشد که شما را خواب آلوده کند .
9 . تهویه خوب و هواى پراکسیژن در مکان مطالعه شرطى حیاتى است .
10 نکته در روش مطالعه:
1 . به قول آدریل جانسون، خوب کتاب خواندن را نمىتوان از خواص مادرزادى دانست . براى قرائت، بدون شک پرورش خاصى لازم است .
2 . بهترین روش کتابخوانى در مجموع روشى است که خواننده در این کار بتواند زیبایىهاى چیزى را که مىخواند دریابد و به هنگام لزوم معایب آنها را بفهمد و این البته از راه پرورش و ممارستحاصل مىگردد .
3 . در معانى کلماتى که براى نخستین بار به آنها بر مىخورید دقت کنید . بیهوده تصور نکنید که سیاق مطلب آن معانى را براى ما کشف مىکند . همان زمان بهترین وقتبراى رفتن به سراغ فرهنگ لغت است .
4 . امیل فاگه، نویسنده فرانسوى، عقیده دارد که باید در خواندن کتاب استقامت داشته باشیم . استقامت لجاجت نیستبلکه نوعى بردبارى است که ذوق ما را مىپرورد و درک ما را عمیق مىکند .
5 . مون تنى، دانشمند شهیر فرانسوى، در باره انتخاب کتاب و روش کتابخوانى نظرهایى بسیار بدیع و زیبا دارد . یکى از این عقاید آن است که براى وصول به عمق معناى یک کتاب خوب باید آن را دوبار بخوانیم و با آن تماس دائمى داشته باشیم . یک اثر پربها ما را مدتها سعادتمند مىسازد . نمىتوانیم با یک بار خواندن به این درجه از خوشبختى برسیم; هر چند در این یکبار دقت فوق العاده به کار بریم .
6 . همچنین وى معتقد است، اگر بخواهیم از کتابى که خواندهایم نظر صائبى پیدا کنیم باید راجع به آن گفت و گو کنیم . کتب خوب باب گفتوگوهاى پرثمر را به روى ما مىگشایند . این همان چیزى است که ما آن را مباحثه مىنامیم .
7 . در کتاب «500 نکته درباره مطالعه» آمده است که یکى از روشهاى خوب مطالعه استفاده از یادداشتبردارى است . فقط توجه کنید که به جاى یادداشت، رونویسى نکنید! طرحهاى گوناگون بریزید . نکات مهم یادداشت را برجستهتر بنویسید . اگر مطلبى را درک نمىکنید، به صورت سؤال یادداشتبردارید .
8 . در کتاب «روشهاى تسریع در خواندن و درک» پیشنهاد شده است هنگام مطالعه ابتدا خلاصه مطلب را که اغلب در ابتداى مقاله یا کتاب آمده است، بخوانید . سپس عنوانها و فهرست اجمالى کتاب را مطالعه کنید سپس چند سطر از ابتداى هر عنوان را مطالعه کنید; زیرا مهمترین مطالب معمولا در همین خطوط اولیه هستند . در نهایتسایر توضیحات و تفاسیر کتاب را بر اطلاعات خود بیفزایید .
9 . از همان زمان مطالعه، براى به کار بستن آنچه مىآموزید برنامهریزى کنید . به قول تولد: «مطالعه و عمل نکردن مانند شخم زدن و بذر نپاشیدن است» .
10 . بیکن جمله زیبایى در این باره دارد: «برخى کتب را باید چشید، بعضى دیگر را باید بلعید و قلیلى را هم باید جوید و هضم کرد! .
5 نکته در موضوع مطالعه:
1 . امام على (ع) جستن دانشى را نیکو مىشمارند که موجب اصلاح وجود آدمى گردد . «دانشى که تو را اصلاح نکند گمراهى است .»
2 . دکتر آدریل جانسون مىگوید: ما وقت نداریم و نمىتوانیم هر چه را که منتشر مىشود بخوانیم . باید انتخاب کنیم; ولى اگر در این انتخاب خود را به دست تصادف بسپاریم، ممکن استبه راههاى پیموده شده برسیم و اگر در انتخاب خود بینا نباشیم، ممکن است در راهى بیفتیم که دیگران فرسنگها از آن را پیمودهاند . بنابراین، بهتر است قبل از انتخاب موضوع مطالعه خود به چکیده مقالات و خلاصه آثار مهم در زمینه علمى که به آن علاقهمندیم سرى بزنیم تا جایگاه خود را در موضوع مطلوب خود دریابیم .
3 . همچنین او عقیده دارد، هنگام انتخاب یک کتاب ابتدا از خود بپرسیم خصوصیات فکرى ما و طبع کنجکاو و حساس ما که منبع بسیارى از شعفها و حزنهاى ما است طالب چیست؟ شعر؟ روانشناسى؟ حکمت؟ هنر؟ بدین ترتیب، زمینهاى براى کار در موضوعى که بدان علاقه داریم فراهم مىآوریم و حدودى براى خود ترسیم مىکنیم; چه همان طور که گفتیم دانستن همه چیز غیر ممکن است .
4 . آندره مورو عقیده دارد، بعد از کتب آسمانى شریفترین و مفیدترین کتابها بیوگرافىها هستند . به قول رنه دکارت مطالعه یگانه راه آشنایى با بزرگان روزگار است که قرنها پیش از این در دنیا به سر بردهاند و اکنون زیر خاک منزل دارند .
5 . ارل . اف - رسکامون مىگوید: چنان که در انتخاب دوستبراى خود دقت مىکنید، در انتخاب نویسنده نیز براى خواندن خود دقت کنید .
12 نکته در کارآیى مطالعه:
1 . کیفیت مطالعه را بالا ببرید . به روخوانى سطحى در حالت پراکندگى فکر قناعت نکنید . با مفهوم ومعناى مطلب ارتباط برقرار سازید تا آنچه را که مورد نیاز استبه خوبى درک کنید .
2 . حجم مطالعه حواس شما را پرت نکند . مطالعه بیشتر و سریعتر تنها بهانههایى براى بیشتر دانستن است . پس ابتدا آنچه را مىخواهید بدانید و بفهمید برداشت کنید و آن گاه با کلمات «سرعت» و «بیشتر» وسوسه شوید .
3 . قبل از آن که از موضوع اصلى کتاب منحرف شوید و به مطلب دیگرى بپردازید، قسمتهایى را که دوست دارید به خاطر بسپارید، مشخص کنید .
4 . حتما براى مطالعه خود برنامهریزى داشته باشید . این که قصد یادداشتبردارى دارید یا خیر، در مورد چه موضوعى باید تمرکز کنید، چه سؤالاتى در ذهن دارید که در این کتاب جواب آنها را مىجویید و . . . همه باید از قبل برنامهریزى شده باشد .
5 . باید کتابى که مطالعه مىکنید مختص به خود شما باشد تا به راحتى در آن علامتگذارى و نکته نویسى کنید . استفاده از مداد یا ماژیک رنگى به شما امکان مىدهد تا در مراجعه مجدد به کتاب بهره بیشتر ببرید . هر چند نباید این خطوط رنگى استفاده شما از سایر خطوط کتاب را کاهش دهد .
6 . هنگام مطالعه همواره یک قلم در دست داشته باشید; زیرا مطالعه آنگاه کارآیى مطلوب مىیابد که همراه با مطالعه سؤالات ذهن خود را با آموزههاى کتاب تطبیق دهید و در حاشیه آن یادداشت کنید .
7 . میان مطالعه و سایر کارهاى خود تعادلى به وجودآورید که هم از خواندن خسته و دلزده نشوید و هم تجربه و عمل را به بهرهورى مطالعه خود بیفزایید .
8 . مطالعه پراکنده باموضوعات متنافر و متناقض موجب کاهش بهرهورى شما مىشود . حتى الامکان در نوع کتابى که براى مطالعه انتخابى مىکنید مطالعات قبلى خود را در نظر آورید تا نظم فکرى شما به هم نخورد .
9 . اگر بتوانید از هر کتابى که مىخوانید نکات مهم و کلیدى آن را خلاصهبردارى کنید، بر کارآیى مطالعه شما مىافزاید . این راهکار آنگاه ارزشمندتر مىشود که خواننده به زبان و عبارات خودش مطالب را یادداشت کند .
10 . به یاد داشته باشید علاقه و انگیزه در مورد مطلبى که براى مطالعه انتخاب کردهاید به بهرهورى شما از آنچه مىخوانید بسیار مىافزاید .
11 . گاه مقرر ساختن یک پاداش مشروط براى مطالعه حجم خاصى از کتاب به هیجان و لذت مطالعه مىافزاید و نوعى اثر تشویقى بر فرد مىگذارد . این پاداشها مىتواند دیدن یک برنامه تلویزیونى، رفتن به مکانى خاص، انجام یک فعالیت مورد علاقه یا حتى خوردن یک خوراکى محبوب باشد; مشروط بر آن که میزان تعیین شده مطالعه شده باشد!
12 . رنگ کاغذ، رنگ قلم، نحوه نشستن، فاصله چشم با کتاب، نور محیط و سایر شرایط مکانى نیز - همان گونه که مىدانید - در کارآیى مطالعه شما کاملا مؤثر است .
8 نکته در تمرکز مطالعه:
دکتر خادمى در کتاب «مطالعه روشمند» به نکاتى چند را براى ایجاد تمرکز حواس لازم مىداند:
1 . علاقه به موضوع مورد مطالعه یکى از علل مهم ایجاد تمرکز و دقت در حین مطالعه است .
2 . هماهنگى اراده و تخیل نیز در این رابطه کارساز است; به عبارت دیگر، چشمان فرد بر صفحه کتاب و افکار ش در حال پرواز به دور دستها نباشد!
3 . برخى مسائل جسمى و روحى نیز مىتواند تمرکز فرد را بر هم زند; مانند گرسنگى، تشنگى، سردرد یا سایر دردها، نگرانى و اضطراب .
4 . برخى مسائل محیطى نیز از عوامل برهم زننده تمرکزند: سروصداى زیاد، نور زیاد یا کم، لباس نامناسب و . . . .
آقاى حقجو در کتاب «روشهاى تسریع در خواندن و درک» چند نکته مهم دیگر را نیز بر این لیست مىافزاید:
5 . یکى از مهمترین عوامل بر هم خوردن تمرکز عجله و شتاب است . این حالتسطح مطالعه را نازل مىکند و تمرکز را بر هم مىزند .
6 . یکى از مسائل قابل توجه دیگر سنگینى معده و سیرى بیش از حد است . به قول حضرت رسول اکرم (ص) «پرى معده و سیرى زیاد به وجود آورنده حماقت است!» این همان خواندن و نفهمیدن و به عبارتى عدم تمرکز و ارتباط با مفهوم کتاب است .
7 . انتخاب زمان مناسب از عوامل ایجاد تمرکز است; مثلا پس از استراحتخصوصا در صبحگاهان بهترین تمرکز و در ساعات خستگى و کسالت نامناسبترین تمرکز وجود دارد . البته در صبحگاهان لازم است قدرى ورزش کرد تابدن آمادگى لازم را به دست آورد .
8 . نظم و انضباط در نوع مطالعه و ساعت مطالعه و مکان مطالعه همگى از عوامل ایجاد کننده تمرکز مطلوبترند .
9 نکته در سرعت مطالعه:
1 . دکتر فیل ریس پیشنهاد مىکند، اگر قصد دارید سرعت مطالعه را افزایش دهید، حتما ابتدا به فهرست مندرجات کتاب نظرى دقیق بیندازید تا کلیت کتاب را به دست آورید .
2 . تند خوانى همیشه مناسب نیست . در مطالبى که به تعمق و تامل نیاز دارد اصلا نباید به کار گرفته شود .
3 . مغز ما همیشه تندتر از بیان ما کلمات را دریافت مىکند . براى افزایش سرعتسعى کنید عادت بلند خوانى کتاب راترک کنید .
4 . تمرین کنید، به جاى درک لغتبه لغتیک جمله، به درک گروهى لغات عادت کنید .
5 . به نظر نویسنده کتاب «تسریع در خواندن و درک» یکى از عوامل کندخوانى برگشت است; یعنى آن که فرد مرتب نگاه خود را به خطوط پیشین بر گرداند . این کار تمرکز فرد را از میان مىبرد و وقت زیادى را تلف مىکند . هنگام مطالعه چشم باید به طور مستقیم و به موازات صفحه حرکت کند و از پریدن به سطور بالا و پایین دورى جوید .
6 . کسانى که با انگشتخط مورد مطالعه را دنبال مىکنند، باید این عادت را ترک گویند; زیرا در تند خوانى فقط چشم کار مىکند نه دست و نه زبان .
7 . نویسنده کتاب «مطالعه روشمند» بر این باور است که حتى تکان دادن سر هنگام مطالعه از سرعت مطالعه مىکاهد . پس بهتر است این گونه بگوییم: در تند خوانى فقط چشم کار مىکند نه دست، نه زبان و نه سر . براى دیدن همه صفحه کتاب اصلا به رکتسر نیازى نیست . صفحه، خود در دامنه بینایى قرار دارد .
8 . ایشان از مشکل دیگرى به نام «خالى خوانى» نام مىبرد که عبارتست از سرگردانى چشم در حاشیه سفید کتاب یا لابهلاى خطوط و یا هر قسمت غیر مفید صفحه . این حالت را دیدن غیر مفید نیز مىگویند و موجب کاهش سرعت مطالعه مىشود .
9 . حتى نوع ورق زدن نیز به صرفهجویى در وقت کمک مىکند . ورق زدن درست آن است که با دست چپ واز گوشه بالایى صفحه صورت گیرد و چند لحظه قبل از پایان صفحه براى تورق آماده باشد . کسانى که با دست راست و از گوشه پایینى صفحه ورق مىزنند، از سرعت و تمرکز خود مىکاهند .
5 نکته در محافظت از کتاب:
در کتاب «هنر کتاب خواندن» به چند نکته جالب توجه اشاره شده است:
1 . کتابى که جلد شده باشد، از کتاب بدون جلد بهتر و سالمتر باقى مىماند . این احتیاط را فورى و به محض خرید کتاب انجام دهید .
2 . کتابهاى خودرا در قفسههاى شیشهدار نگهدارى کنید تا گرد و غبار هوا کمتر به کتابها آسیب برسانند .
3 . اگر چارهاى جز استفاده از یک کتابخانه روباز ندارید، حداقل گاه کتابها را از گرد و غبار پاک کنید و براى کاهش آسیب رسانى حشره بید کتابها را ورق بزنید و هوا دهید .
4 . استفاده از هواکش و تهویه مناسب در محل کتابخانه به عمر مفید کتابهاى شما مىافزاید .
5 . هنریش هین مىگوید: هر کجا کتاب را بسوزانند، روزى انسانها را خواهند سوزاند .
در این دنیاى شتاب زده که با «بحران قرائت» روبهرو شده است، دردى از این عمومىتر نمىتوان یافت که مردم کم مىخوانند، سریع و شتاب زده مىخوانند، بد مىخوانند و . . . . این عبارت را دکتر جانسون در کتاب خویش به کار برده و بسیار ابراز نگرانى کرده است . واقعا سرنوشت کتاب و کتابخوانى به کجا خواهد کشید؟ او مىگوید: «مردم گویى امروز از کتاب مىترسند . این بیمارى متاسفانه عمومى و همه گیر شده و شاید بهتر باشد آن را بیمارى ترس از کوشش نام نهاد .»
این آرزویى کهن و دیرینه بوده است که روزى بشر با تفکر و مطالعه انس گیرد و ساعات عمر خویش را با مطالعه پربرکتسازد; شاید حتى پیشتر از آن که سقراط بگوید: «جامعه وقتى به سعادت و فرزانگى مىرسد که مطالعه کار روزانهاش باشد» .
ما نیز این گلگشت را با همان آرزو به پایان مىبریم و به عنوان حسن ختام سخن دو تن از بزرگترین نویسندگان جهان و جملهاى زیبا از مولاى متقیان على (ع) را زینتبخش نوشتار مىسازیم .
امام على (ع) : هر کس اهل مطالعه باشد در سایه مطالعه کتب، به آرامشى بسیار والا دست مىیابد که هرگز از او سلب نمىشود .
ویکتور هوگو: خوشبخت کسى است که به یکى از دو چیز دسترسى دارد: یا کتابهاى خوب و یا دوستانى که اهل مطالعه کتاب باشند .
تولستوى: در دنیا لذتى نیست که با لذت مطالعه برابر باشد .
منابع:
هنر کتاب خواندن، آدریل جانسون .
500 نکته درباره مطالعه، فیل ریس .
مطالعه روشمند، عین الله خادمى .
روشهاى تسریع در خواندن و درک، محمد حسین حقجو .
چگونه فرزندم را به مطالعه علاقهمند کنم؟ ، مانفرد وسپل .
سلسله مقالات (دانش، مطالعه، کتاب)، حسین خنیفر .
4500 سخن از بزرگان، مجید اصلان پرویز .
اندیشه بزرگان، حسین رحمتنژاد .
www.hawzah.net