از دید هافستده ابهام ( تردید ) گریزی به میزان نگرانی اعضای یک فرهنگ یا جامعه از وضعیت و موقعیت نا شناخته و نا مطمئن که در آن احساس نگرانی و تهدید میکنند و سعی در اجتناب از آن دارند اطلاق میشود.
مفهوم ابهام گریزی هافستده با شفافیت رابطه نزدیک پیدا میکند. در واقع شفافیت نقطه مقابل ابهام و تردید است. در جوامعی که شفافیت کم و محدود و ابهام و تردید بالاست، انبوهی از قوانین و مقررات دست و پا گیر و گهگاه متناقض وجود دارد. در این جوامع عوامل موثر شفافیت و پاسخگویی ، از جمله قوانین شفاف وجود ندارد و در مقابل بهدلیل وجود قوانین ورویه های متفاوت و گوناگون ، فاقد نظام اداری صحیح و کار آمد و طبعا دارای فساد و تقلب بالا هستند.
در مقابل ساختارهای شفاف و با ابهام و تردید پایین – همانگونه که از تحقیقات هافستده هم قابل درک است – از بعد وجود فساد درسیستم وضعیت مطلوبتری دارند.
همانگونه که ازاطلاعات جدول 1 نیز پیداست، 10 کشور تراز اول در فساد ، (طبق گزارش سازمان بین المللی شفافیت) ، دارای میزان ابهام گریزی پایین هستند.
در واقع در این کشورها ، قوانین و مقررات و رویه ها ، دارای شفافیت بیشتری بوده و حدود مسئولیتها و اختیارات روشن است، پس دارای نظام اداری صحیح و کارآمدتری هستند که خود موجب تقلیل فساد و قرار دادن این کشور ها در زمره کشورهای دارای میزان فساد کمتر می شود.
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
با توجه به اینکه وجود فساد در کشورهای جهان ، اعم از توسعه یافته و در حال توسعه ، با درجات متفاوت و شدت و ضعف مختلف و اثرات منفی آن بر اتلاف منابع و اعتماد عمومی ،مورد اتفاق همگان است، مقابله با این پدیده در جهت اصلاح و متعادل ساختن جوامع امری ضروری و انکار ناپذیر می نماید.
فرهنگ قوی که تعهد اکثریت اعضای جوامع را بهطور گسترده به باورها و محکمات بیان میکند و باعث نزدیکی نیازهای فردی افراد با خواسته های نهادها و سازمانها میشود، میتواند بهعنوان عنصر پیشگیری کننده در مقابله با فساد بهحساب آید.
شایان ذکر است که توجه به مقوله فرهنگ و مولفههای فرهنگ قوی بهعنوان عامل موثر و قدرتمند در پیشگیری مطرح است و استفاده از ابزار نظارت در برخورد قاطع با متخلفان در مقوله برخورد با فساد مورد تایید و اساسا غیر قابل اجتناب ارزیابی میشود.
نتیجه قابل برداشت از مباحث طرح شده و مدل ارائه شده اینکه، وقتی آستانه تحمل و میزان پذیرش نابرابری اعضای یک جامعه پایین باشد، اعضا در قبول نابرابری مقاومت میکنند و این فاصله قدرت پایین منجر به عدالت خواهی شده و با اثبات رابطه معنا دار و مثبت فاصله قدرت پایین بر کاهش فساد ، عدالت خواهی بهعنوان نقش پذیرفته شده آن دارای اثر متناظر بر کاهش فساد میشود.
همچنین اگر فرهنگ حاکم متکی بر طرفداری از منافع گروه نباشد و در برخورد با گروه یا افراد خاص رفتار ویژه ای نداشته باشد، در واقع نوعی تبعیض گریزی و اجتناب از تبعیض در رفتار اعضا مشاهده میشود .
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
1- مدیریت در پهنه فرهنگها ، سوزان سی شنایدر ، ژان لوئی بارسو – ترجمه سید محمد اعرابی و داود ایزدی – چاپ دوم 1382
2- فساد اداری – دکتر محمد عباس زادگان – دفتر پژوهشهای فرهنگی 1383
3- رهنمودهای آسوسای ( ASOSI) برای مقابله با تقلب و فساد- اکتبر 2003
4- رابینز – استیفن – مبانی رفتار سازمانی – ترجمه : پارسائیان و اعرابی- تهران 1385
5- زارعی متین –حسن ( پایان نامه: تبیین الگوی فرهنگ سازمانی ...)
6- کلیتگارد – رابرت ، (چه می توان کرد) – ترجمه نیکو سر خوش . پیام یو نسکو شماره 313
7- ایران زاده – سلیمان ، مدیریت تطبیقی درچهارچوب پارادایمهای جدید ، مرکز آموزش مدیریت دولتی تبریز 1381
8- معدنچیان،ابراهیم. مبارزه با فساد اداری. تهران: پژوهشکده امام خمینی (ره)، 1382.