رعایت اصل مساوات و شایسته سالاری
مفاهیمی چون آزادی و مساوات وقتی که تعریف صحیحی از آنها ارائه نگردد و پشتوانه دینی و قانونی، و عامل اجرایی نداشته باشند، چیزی جز شعارهای زیبا و فریبنده نخواهد بود. مساوات مورد نظر اسلام متکی بر اصول و مبادی ثابتی است و همه مردم را در حقوق انسانی برابر می شمارد، و تفاوت را در صفات اکتسابی آدمیان، نظیر نیکوکاری یا فساد و پارسایی یا بی بندوباری می داند.
پیامبر (ص) در اجرای کامل اصل مساوات، به خاطر پویایی و نشاط جامعه اسلامی، کار و فعالیت مومنان و رقابتشان در اعمال خیر را ارج می نهاد تا مراتب و درجات اجتماعی و دینی آنها که ناشی از تفاوت ایمان و دانش و سعی و عمل آنان بود، آشکار گردد و البته چنین سیاستی در یک مدیر منظم و با برنامه ، سبب پیشرفت و ترقی جامعه خواهد بود.
پیامبر (ص) تمام سعی اش بر این بود که شایسته ترین انسانها را برای خدمت به اسلام و مسلمانان بکار گیرد و در همین رابطه می فرمود: « هرکس ولایت مسلمانان را به عهده گیرد و کاری را به کسی سپارد در حالیکه شایسته تر از او در دسترس داشته باشد، به خدا و رسول او خیانت کرده است. »
و در جایی دیگر می فرمایند : « امارت سبب شرمساری و پشیمانی انسان در روز قیامت می گردد، مگر برای کسی که شایسته آن باشد و واجبات آن را ادا کند. »
منبع : کتاب سیره پیامبر در رهبری و انسان سازی- الصفار سالم
اوصاف مدیریت از نگاه استاد بزرگوار محسن قرائتی :
1 - علم و شناخت
2 - تخصّص و تعهّد
3 – دانش
4 - شناخت حق و عمل به معروف
5 - تشویق و تنبیه
6 - عدم سوء استفاده از امکانات
7 - احیاى حق و از بین بردن باطل
8 - لطف و محبت به مردم
9 - پرداختن به امور مهم
10 - نسپردن منصب به افراد ضعیف