رسالت تحقیق را می توان به شرح زیر بیان کرد:
توسعه و انتشار یافته های تحقیق برای مدیریت اثربخش سازمان بر طبق قوانین الهی که در منابع دانش وحیانی اسلامی به صراحت مطرح شده است.
منظر از عبارت "توسعه و انتشار یافته های تحقیق"، تلاشی است که برای پیاده سازی عوامل تحقیق صورت می پذیرد. که من آنها را به اختصار مطرح خواهم کرد.
منظور از عبارت " مدیریت موثر سازمانها " ، مدیریت سازمانها به گونه ای است که آنها را به سمت دستیابی به اهداف هدایت کند که این امر مطابق با قوانین الهی تنظیم شده باشد.
منظور از عبارت " قوانین الهی " ، عبارت است از مجموعه ای از قوانین تغییرناپذیر و دست نخورده (تحریف نشده) که بر مبنای حکمت هایی که در منابع دانش وحیانی اسلامی قرار دارند، تعریف شده است.
منظور از عبارت " منابع دانش وحیانی اسلامی " ، قرآن کریم، سنت و احادیث، شریعت، فقه و سخنان خلفای راشدین(4 خلیفه متقی) است.
5-2- اهداف تحقیق
اهداغف تحقیق را به صورت زیر پیشنهاد می شود:
الف- توسعه مجموعه ای از پارادایمهایی که برای هدایت مطالعه و اعمال مدیریت اثربخش سازمانها.
ب- انجام ارزیابی انتقادی مفاهیم سازه ها، نظریه ها، اصول و قوانین مدیریت معاصر با نگاه به نقد صریح آنها در پرتو منابع دانش وحیانی اسلام.
ج- توسعه و پردازش مفاهیم و سازه هایی که توسعه نظریه سازی بر مبنای منابع دانش وحیانی اسلام را تسهیل می کند.
د- طراحی قضایا و فرضیه هایی که بتوان آنها را به منظور نظریه سازی بر مبنای منابع دانش وحیانی اسلام آزمود.
ه- ساخت الگوهایی که روابط میان کمتغیرها را در یک وضعیت توضیح دهد یا پدیده هایی را به عنوان واقعیتی عینی از منظر منابع دانش وحیانی اسلامی توضیح دهد.
و- انجام تحقیق تجربی در موضعاتی مبتنی بر قضایا و مفروضاتی که با هدف اعتبارسنجی و پالایش نظریه پردازی مبتنی بر منابع دانش وحیانی اسلامی طراحی شذه است.
ز- هدایت و حمایت از نظریه پردازی بر مبنای دانش وحیانی اسلامی به منظور جهت دهی مدیریت اثربخش سازمانها.
ح- برجسته کردن نقاط مثبت و نقاط منفی نظریه های مطرح حاکم از منظر منابع وحیانی اسلامی در سازمانهای معاصر.
ط- مقایسه و مقابله پارادایمهای مدیریت معاصر جاکم با آن دسته از پارادایمهای موجود در منابع دانش وحیانی اسلامی.
ی- توسعه پیوندها و شبکه های(اطلاع رسانی) برای تسهیل مبادله یافته های تحقیق.
5-2- اولویتهای تحقیق
در تعریف اولویتهای تحقیق من از گونه شناسی نوع مطالعات یا رویکردهایی که از سوی صاحبنظران تاکنون استفاده شده و یا در آینده استفاده خواهد شد بهره برداری می کنم. در جدول شماره 1 توضیح کوتاهی از این نوع شناسی را قبل از آنکه اولویتهای تحقیق خود را اراائه کنم، بیان کرده ام.
5-4- چارچوب تحقیق
چارچوب تحقیق که برای شمول عامل های تحقیق در نظر گرفته شده است، حول واقعیت سازمان ایجاد شده است. سازمان به مثابه ترکیب پیچیده ای از منابع دانش، مهارت و شایستگی ها، تلقی می شود. سازمان از محیط خارجی که از عوامل تاثیرگذار، نافذ، متنوع و گیج کننده تشکیل شده است که از هزاران منبع سرچشمه می گیرد. چارچوب تحقیق مستلزم آن است که واقعیت های محیط خارجی و محیط داخلی سازمان را با هم به چنگ آورد و بفهمد تا نظریه های مدیریت اثربخش را بر مبنای منابع دانش آشکار اسلامی پیشنهاد دهد.
در پرتو گزاره های بالا، تصور می شود که چارچوب تحقیق بر این چهار جهت تمرکز دارند:
5-5- ترکیب اولویت های تحقیق و چارچوب تحقیق
چارچوب تحقیق، که در قالب رویکردهای قابل پذیرش و چهار راهنمای جهت تحقیق در چارچوب پیشنهادی ام به ماتریسی که در نمودار شماره 2 نشان داده شدهاست،می انجامد.
5-5- موضوعات تحقیق
موضوعات تحقیق، محصول جانبی ترکیب جهت گیری تحقیق و اولویت های تحقیق است آن گونه که در بخش قبلی بحث شد. نمودار شماره 2، چارچوب تحقیق را برای محققان مطالعات مدیریت از دیدگاه اسلام را روشن می کند.
حوزه تحقیق 2 ج – مدیریت
نقد آگاهانه مطالعات مدیریت معاصر از منظر برنامه ریزی، سازماندهی و کنترل با نگاه اسلامی ; نقش مدیران به عنوان تصمیم گیرنده از منظر اسلامی، بازاریابی، عملیات، مالی و مدیریت منابع انسانی از منظر اسلامی.
5-7- سطوح تجزیه و تحلیل
موضوعات تحقیقی یی که معرفی شد، به حوزه های تعریف شده تحقیق و عنوان های تحقیقی خاص منتج می شود. به علاوه، از یک رویکرد خاص پیروی می کند. روشن است که صاحب نظران بایدد رویکرد دوگانه ای را بپذیرند. یک روش برای نگاه به این نیاز ، توجه به سطوح مختلف تحلیل است که می توان آنها را لحاظ کرد. من روشی را برای تعریف سطوح تحلیلی مبتنی بر فهم فعلی خودمان از سازمان ارایه می دهم.
سطوح تحلیل می تواند به شرح زیر باشد:
انتخاب سطح تحلیل می تواند به نوع شناسی رویکردهای تحقیقی که در نمودار شماره یک مطرح شد، مربوط شود.
5-8- انتخاب طرح تحقیق
به خاطر سهولت، من دو روش طبقه بندی طرح تحقیق را اقتباس کردم تا روش انتخاب طرح تحقیق را در عوامل پیشنهادی تحقیق تشریح نمایم. این طبقه بندی دو طبقه بندی ما را به طرح های تحقیق اکتشافی و نتیجه ای محدود می کند. طرح تحقیق نتیجه ای به دو طرح تحقیق توصیفی و علی تقسیم می شود. به این ترتیب، می توانم شاخص هایی را برای طرح تحقیق مناسب مبتنی بر گونه شناسی رویکردهای تحقیقی خود ارائه دهم.
این وضعیت تا حدی به ترتیب زیر است:
چهار رویکرد تحقیقی که ما در طرح تحقیق اصلی جدول بندی دو بعدی شده است ، نشان دهنده طراح تحقیق مناسب احتمالی است. در نمودار شماره 5 طرح های تحقیقی احتمالی به طور خلاصه ارائه می شود.
5-9- روش های تحقیق
تحقیق معاصر، فهرست روشنی از روش های تحقیق در ابعاد تحقیق در ابعاد تحقیق کیفی و کمی مانند مشاهده، مصاحبه، بررسی،موردپژوهی،آزمایش، روان سنجی و مانند آن را ارائه می دهد. در هماهنگ با شاخه های تحقیق انسانی، حوزه مطالعات مدیریت هم، در حد بسیار گسترده ای از روش های تحقیق کمی استفاده کرده است. بنابراین، ما به برتری روزافزون ابزارهای تحلیلی تخصصی دست یافته ایم، اما درست مانند دیگر زمینه ها، حوزه مطالعات مدیریت هم با پذیرش تدریجی روش های تحقیق کمی و روش های ترکیبی و روش های مرکب، از مسیر اصلی منحرف شده است.
طرح تحقیق پیشنهادی با توجه به چهار رویکرد تحقیقی
رویکرد تحقیق طرح تحقیق پیشنهادی
1- معدن کاوی طلا (طلا یابی) روش اکتشافی که با نوع نتیجه ای – توصیفی ادامه می یابد.
2- زره شکافی روش اکتشافی که با نوع نتیجه ای – توصیفی ادامه می یابد و با نوع نتیجه ای – علی به پایان می رسد
3- عمق بخشی روش اکتشافی که با نوع نتیجه ای – توصیفی همراه با استفاده آزاد از بررسی و تحلیل های تاریخ نگاری
4- Hands-on روش اکتشافی، توصیفی-نتیجه ای و علی به طور همزمان
توضیح هر یک از رویکردهای تحقیق چهارگانه در این بخش از تحقیق،به ارائه چند شاخص از نوع روش های تحقیق منجر می شود که شاید مفید باشد.
5-10- چارچوب زمانی
تعیین آن چه که به چارچوب زمانی مربوط می شود، پرداختن به جزئیات و موضوعی است که باید به تفصیل به آن پرداخته شود. البته،می توان در اینجا چند رهنمود کلی ارائه کرد:
• مطالعات مبتنی بر رویکرد معدن کاوی طلا یا طلایابی، را می توان به مجموعه موضوعاتی که در چارچوب تعریف شده پروژه تحقیقی خاصی آمده است، محدود کرد.
به طور مثال: ی...
6- پیشنهادهای استنتاجی
نقشه های برجسته موارد مورد بحث تحقیقی که در این مقاله تمرینی، توضیح داده و شفاف سازی شد، یک طرح آرمانی (مستلزم همتی بلند است) از یک کار تحقیقی است که باید در حوزه و زمینه ی مطالعات مدیریت از دیدگاه اسلامی برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی شود. در نزد برخی، موارد مورد بحث نه تنها بلندپروازانه نیست،بلکه بیباکانه تلقی می شود. فهم این امر آسان است. چه بسا، یک دلیل این باشد که مطالعات مدیریت معاصر،در طول گذشت بیش از یک قرن از حیات خود، گام های بلند و سریعی برداشته است.
توجه به کار در زمینه ی دیدگاه های اسلامی، به تازگی (توسعه پیدا کرده است) مطرح شده است و همچنان به نسبت حوزه ای ناشناخته در کار تحقیقی به شمار می رود. مطالعاتی که تا کنون انجام شده است،تا حدی آزمایشی از نوع توصیفی است و هنوز دامنه ی وسیعی برای جهت های آینده ی تحقیق ایجاد نکرده است. بنابراین، به عبارتی آن چه را که من سعی در بیان آن دارم، این است که در عرصه ی واقعیت، همچنان باید در انتظار بود تا کار آغاز شود.
مستندسازی آثار موجود، به خصوص در حوزه هایی نظیر اقتصاد اسلامی، مالیه اسلامی، بانکداری اسلامی و نظام های جیگزین مانند تکفل(بیمه اسلامی) باید به طور نظام مند از منظر مطالعات اسلامی انجام شود....