نقش خانواده در پیشرفت جامعه
انسان موجودى اجتماعى است که پیش از هر چیز به خانواده نیاز دارد، چنان که براى تحقق بخشیدن به فرایند رشد و تکامل خویش به ارتباط با دیگران نیازمند است. خانواده تاثیر غیر قابل انکاری در پیشرفت و تعالی همه جانبه دارد و اگر خانواده را یک جامعه کوچک بدانیم پیشرفت آن پیشرفت کل حامعه را در بر خواهد داشت .
خانواده از نگاه قرآن :
خانواده یک واحد اجتماعى است که هدف از آن در نگاه قرآن، تأمین سلامت روانى براى سه دسته است: زن و شوهر، پدر و مادر و فرزندان. همچنین هدف، ایجاد آمادگى براى برخورد و رویارویى با پدیده هاى اجتماعى است.
در آیه 74 سوره فرقان مى خوانیم:
(والذین یقولون ربّنا هب لنا من أزواجنا قرّة أعین و اجعلنا للمتقین إماماً)
و کسانى که مى گویند خداى ما ما را از همسران مان نور چشمان ببخش و ما را پرهیزکاران گردان.
این آیه بر اهمیت خانواده و پیش آهنگى آن در تشکیل جامعه نمونه انسانى اشاره دارد، چنان که پیوندهاى سالم و درخشان خانوادگى را ایده آل پرهیزکاران معرفى مى کند. ارزش خانواده پیش از هر چیز بر پایه مودّت و دوستى بین اعضاى آن استوار است، اعضایى که انجام حقوق متقابل، آنان را در کنار یکدیگر نگاه داشته است و اگر این جریان بر اساس دوستى و تفاهم و برکنار از منیّت ها ادامه یابد به کمال انسانى مورد انتظار خواهد انجامید.
از نگاه قرآن, خانواده, مدرسه محبت و دوستى است، در آیه 21 سوره روم آمده است:
(و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجاً لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودّة و رحمة إنّ فى ذلک لآیات لقوم یتفکّرون)
از نشانه هاى او این است که از خود شما جفتهایى براى شما آفرید تا نزد ایشان آرامش یابید، و میان شما دوستى و مهربانى برقرار ساخت. همانا در این نشانه هایى است براى آنان که مى اندیشند.
تربیت و تادیب جامعه سازان آینده (کودکان )
نوزاد انسان بیش از هر موجود دیگر نیازمند پدر ومادر(خانواده ) و حمایت آن دو مى باشد و نمى تواند به تنهایى به زندگى ادامه دهد، با آن که جانداران دیگر مى توانند پس از تولد نیازهاى اولیه خود را تا اندازه اى تأمین کنند. در این مسئله گرچه نیازهاى جسمى کودک مانند غذا، لباس و مصونیت در برابر خطرها مورد نظر است، اما بعد دیگر وجود او یعنى روان و شخصیت کودک نیز اهمیت دارد، زیرا شخصیت و روحیات او نیز در خانواده شکل مى گیرد و نخستین سنگ بناى آن گذاشته مى شود.
نقش زن در خانواده و پیشرفت جامعه
زن بعنوان مدیر خانواده و نقش اساسی آن در تربیت فرزندان یکی از ارکان های توسعه و پی ریزان پیشرفت و تعالی هر جامعه ای می باشد.
نقش زنان در جامعه در حال تغییر است و زنان توانایی بالایی در دستیابی به صلح از طریق فعالیت در انجمن ها و تغییر باورهای ذهنی افراد برای ساختن جامعه یی آگاه و دوستانه تر دارند. از زنان توانمند و کوشا به عنوان عنصر مهم در دنیای امروز برای ساختن جوامعی موفق و پیشرفته می توان نام برد.
نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی، کمک و یاری زنان دوشادوش مردان در پشت جبهه های دوران 8 سال دفاع مقدس، نقش زنان در عرصه های مختلف جامعه به خصوص در تحکیم بنیان خانواده، ترویج ارزش های دینی و اسلامی در جوانان در کودکی ، از جمله موارد موثر حضور زنان در جامعه و خانواده می باشد.
ما همچنین می دانیم که مردان تسلط و قدرت نفوذ بیشتری در سیاست سازی و تصمیمات فرهنگی برای قرن های متمادی داشته اند. چیزی که کمتر آشکار است قدرت زنانی است که به واسطه آداب و سنن فرهنگی دست و پا بسته و محدود نیستند و نیرو و قدرت اصلی در بازسازی جوامع از درون را دارند. زنان این خدمات را برای خود، خانواده هایشان، جوامع و فرهنگشان انجام می دهند. اثرات این فعالیت و کار بی صدای زنان نه تنها دنیای درونی آنها را تثبیت و متوازن می سازد بلکه به بیرون نیز برای استحکام و ثبات بخشیدن به دنیایی بزرگ تر سرایت کرده و تاثیرگذار است.
حمایت از فعالیت زنان توسط سیاستمداران در رسیدن یک ملت به ثبات، رفاه، اتحاد، یکپارچگی و حل تعارض ها کمک می کند. زنان برای ارتقا بخشیدن به سطح زندگی شهروندان با همکاری شان و در اوج آرامش آنها را توانمند کرده و به فرهنگشان ثبات بیشتری بخشیده و نقطه آغازی برای ثبات روابط بین فرهنگی هستند