قبول مسؤولیّت برای خدمت
در نظام اسلامی، پُست و مقام به خودی خود ارزشمند نیست. آنچه به این امور ارزش و اهمیّت میبخشد، استفاده بهتر از آنها در راستای خدمت به اسلام و خدمت به مردم است. امام امت رحمهالله در اشاره به این حقیقت میگویند: «باید افراد متوجه این معنا باشند.... پُست میزان نیست، مقام میزان نیست، مقام ریاست جمهوری... میزان نیست. اینها چیزی نیستند. این مقامات تمام میشود، آنی که هست خدمت است. آدم متعهد در هر جا باشد، اگر دید خدمتش خوب است، آنجا دل گرم است. ... هدفش این باشد که خدمت بکند، نه هدفش این باشد که مقام داشته باشد. ... عمده آن است که انسان واقعاً بداند که یک روزی جواب باید بدهد. ... هر کداممان هر کاری انجام بدهیم، یک روز جواب میخواهد. ... بنابراین، نباید اگر فرض بفرمایید که رئیس جمهوری رفت و دیگری آمد، رئیس جمهور برود کنار و مأیوس بشود؛ نه، باید او برود یک کاری که ازش میآید، بکند و دلبستگی هم به او داشته باشد، به عنوان این که یک کاری است [که[ انجام میدهد، نه به عنوان این که یک مقامی است.... من امیدوارم همه سالم و خدمتگزار و متعهد باشید».
گزینش خدمتگزار
در بینش سیاسی اجتماعی اسلام، مبنا این است که باید در گزینش افراد برای تصدّی پُستها دقت شود تا انسانهای متدین و متعهد انتخاب شوند و در انجام وظایفی که به آنها سپرده میشود، کوتاهی نکنند. حضرت امام رحمهالله به مناسبتی ضمن سخنانی به مسؤولان، توصیه میفرمایند: «... اگر چنان چه انسان به دنبال این باشد که حالایی که من رئیس دولت هستم، بروم دنبال رفقایی که همراه من هستند، کارآمد باشند یا نباشند، به این کار نداشته باشد، بداند که این کار، کار شیطانی است. رئیس جمهور هم اگر دنبال این باشد که وزرایی... معرفی بکند که آن وزرا، فرمانبردار خودش باشند، نه فرمانبردار اسلام، آن هم بداند که این کار، کار شیطان است، کار انسان متعهد نیست.... این یک مسأله، معیاری است برای همه.... مملکت ما احتیاج به خدمتگزار دارد. ... بنابراین، فکر ما این معنا باشد که افرادی باشند که برای اسلام خدمت میکنند، نه افرادی که برای من خدمت میکنند. ... آنهایی که انتخاب میخواهند بکنند، توجه به این معنا داشته باشند. همه فکر این باشید که خدمتگزار پیدا کنید؛... خدمتگزار به کشور و اسلام...».
خدمتگزاری با انگیزه الهی
در انجام هر کاری، داشتن انگیزه نیکو بسیار مهمّ است. انگیزه اصلی انسانهای مؤمن در تصدی هر پستی و انجام هر کاری، جلب رضایت خداوند است. اگر کاری هر چند بزرگ، از این مسأله مهم دور باشد، ارزشی ندارد. امام خمینی رحمهالله همواره این مطلب را به مردم و مسؤولان گوشزد میکردند که: «... باید ما جدّیت کنیم [و] ... دنبال این باشیم که اگر چنان چه متصدی امر دولتیم، دولتی باشیم که برای خدا کار بکنیم و برای خدا کارکردن، این است که ببینیم خدا چه فرموده است. ... فرموده است به مستمندان باید برسید، به ضعفا باید برسید، به مردم فقیر باید برسید. ... وقتی ما نُصرت کردیم بندگان خدا را برای خدا، برای این که اینها «عیال الله» هستند، ... پیروزیم. ... اگر چنان چه این معنا در قلب ما واقع شده باشد که نصرت کشور اسلامی، نصرت خداست و نصرت بندگان خدا، نصرت خداست، نصرت مظلومان، نصرت خداست، این معنا اگر در قلب ما محکم بشود، از هیچ چیز نباید بترسیم. ... هیچ کس هم به ما نمیتواند غلبه کند [و] در هر جا هم پیروز هستیم».
دولت و خدمتگزاری به محرومان
با توجّه به اهمّیتی که اسلام به رسیدگی به امور مستمندان و اقشار ناتوان داده، همیشه اولیای الهی، به این بخش از مردم توجّه ویژه داشتند و سفارش اکید میکردند که مبادا رهبران و زمامداران جامعه، از این قشر غافل شوند. امام امت [ره] بارها این موضوع را گوشزد میکردند. از جمله میفرمودند: «... دولت واقعاً باید با تمام قدرت آن طوری که علی علیهالسلام برای محرومین دل میسوزاند، این هم با مقام قدرت دل بسوزاند برای محرومین. مثل یک پدری که بچههایش اگر گرسنه بمانند، چطور با دل افسرده دنبال این میرود که آنها را سیر بکند، یک دولت تابع امیرالمومنین باید این طور باشد. ... گمان نمیکنم عبادتی بالاتر از خدمت به محرومین وجود داشته باشد. راستی وقتی که پابرهنهها و گُودنشینان و طبقات کم درآمد جامعه ما، امتحان و تقیّد خود را به احکام اسلامی تا سرحدّ قربانی نمودن چندین عزیز و جوان و بذل همه هستی خود دادهاند و در همه صحنهها بودهاند، ... چرا ما از خدمت به این بندگان خالص حقّ و این رادمردان شجاع تاریخ بشریّت افتخار نکنیم».
همه مردم باید خدمتگزار باشند
در توصیههای حضرت امام رحمهالله همیشه این نکته به چشم میخورد که ایشان، هم مردم را به خدمت صادقانه برای نظام اسلامی فرا میخواندند و هم دولت مردان را به خدمت هر چه بیشتر به تودههای مردم. یکی از آرزوهای امام این بود که همه افراد جامعه اسلامی، با نوع فعالیت هایی که انجام میدهند، یک خدمتگزار به حساب آیند. ایشان در ضمن یکی از سخنرانیهای خود میفرمودند: «من امیدوارم که همه ملّت ما و همه افرادی که در سرتاسر کشور ما هستند، خدمتگزار باشند به این کشور و خدمتگزار باشند به جمهوری اسلامی. خدمتگزاری آنها، همان مجاهده در راه خداست و من امیدوارم که همه آنها، با مجاهدان در راه خدا شریک و سهیم باشند».
خدمت رسانی به شهید و خانواده شهد
در نگاه حضرت امام رحمهالله چون شهید از همه افراد برتر است، خدمت به او خانوادهاش نیز، اهمیّت بیشتری دارد. بر این اساس، همواره به این امر تأکید و توجّه بیشتری داشتند. ایشان میفرمودند: «همه خدمتگزارهایی که خدمت میکنند، آنهایی که خدمت میکنند برای جنگ زدهها و...، خدمت به فداکاران است؛ لکن خدمت به شهید، ارزشش بیشتر از همه خدمتهاست.... خدمت شما به آنها، خدمت به نبی اکرم است. خدمت به انبیاست... و عمده چیزی که هست، این است که صادقانه خدمت کنید. خدمت بکنید. گمان نکنید که شما یک کاری که برای آنها انجام میدهید، یک منّتی بر آنها دارید. منّت آنها را بکشید. خدمت بکنید. احترام بکنید از آنها... ما باید با کمال خرسندی، منّت آنها را بکشیم و خدمت به آنها بکنیم. مبادا یک وقتی یک کلمه درشتی گفته بشود به این بازماندگان شهدا یا به این معلولین... توجه داشته باشید عملی را که میکنید، خالص و برای خدا باشد. ... برای آن کس که فداکار برای خدا بوده است،... شما خدمت به او میکنید و این خدمت به خداست».
ارزش خدمت به خلق
حضرت امام رحمهالله نه تنها در اصول و مبانی سیاسی به موضوع خدمت به مردم اهمیت فوق العاده میدادند، که در سیر و سلوک عرفانی نیز، این کار را یکی از راههای مهمّ نیل به کمال و کسب منزلت در ساحت ربوبی حقّ میدانستند. ایشان در وصیت نامه اخلاقی و عرفانی مهمی که به فرزند بزرگوارشان مرحوم حاج سید احمد آقا نوشتهاند، در این باره میفرمایند: «پسرم! ما که عاجز از شکر او و نعمتهای بی منتهای اوییم، پس چه بهتر که از خدمت به بندگان او غفلت نکنیم که خدمت به آنان، خدمت به حقّ است؛ چه که همه از اویند. هیچ گاه درخدمت به خلق اللّه خود را طلبکار مدان که آنان، به حقّ منّت برما دارند که وسیله خدمت به او - جلّ و علا - هستند و در خدمت به آنان، دنبال کسب شهرت و محبوبیّت مباش که این، خود حیله شیطان است که ما را در کام خود فرو برد. در خدمت به بندگان خدا، آنچه برای آنان پرنفعتر است، انتخاب کن، نه آن چه برای خود یا دوستان خود، که اینْ علامت صدق به پیشگاه مقدس او ـ جلّ و علا ـ است».
شرط پشتیبانی ملّت
بدون تردید، یکی از بسترها و شرایط مهمّ خدمت رسانی به مردم، پذیرش مسؤولان از طرف مردم است. وقتی مردم مسؤولان را پذیرفتند و از آنها پشتیبانی کردند، زمینه برای خدمتِ کارگزاران فراهم میگردد. بهترین وسیله پذیرش از سوی مردم، این است که آنها یقین کنند مسؤولان، خیرخواه آناناند. حضرت امام رحمهالله در توصیههای خود به کارگزاران می فرمایند: «کوشش کنید که پایگاه ملی برای خودتان درست کنید. این، به این است که گمان نکنید که شما صاحب مقام هستید، منصب هستید و باید به مردم فشار بیاورید. هر چه صاحب منصب ارشد باشد، باید بیشتر خدمتگزار باشد. مردم بفهمند که هر درجهای که این بالا میرود، با مردم متواضعتر میشود.... این یک مسأله کلی است برای همه ما که فکر این باشیم که ملتمان بفهمند.... خدمتگزار ملت هستیم. ملّت ادراک کند که ما خیر او را میخواهیم. وقتی آن را ادراک کرد که ما همه چیز ملّت را میخواهیم، ملّت هم پشتیبان ماست. ... در این خدمتگزاری، بدانید که رضای خدا را تحصیل کردید و هم رضای ملّت [را] ـ که رضای خداست ـ تحصیل کردید».
رفتار خداپسندانه با مردم
از بهترین مصداقهای خدمت رسانی به مردم، داشتن رفتار خداپسندانه با آنهاست. رفتار خداپسندانه هم، از راه جلب رضایت آنها در چار چوب احکام الهی، و نیز براساس سیره اولیای او رفتار کردن است. امام رحمهالله میفرمودند: «کوشش کنید که با بندگان خدا جوری رفتار کنید که امامان شما رفتار میکردند، پیغمبر شما رفتار میکرد و سایر انبیا رفتار میکردند. گمان نکنید که حالا فلان نخست وزیر است، فلان وزیر کشور است، فلان رئیس جمهور و.... گمان نکنید اینها چیزی است. آن که همه چیز است، به دست آوردن رضای خداست، و آن به این است که رضای مخلوق خدا را به دست بیاورید. با مردم که شما سروکار دارید، این مردم را رضایشان را به دست بیاورید.... پیروزی را برای ما و شما اینها به دست آوردند و اینها ولی نعمت ما هستند و ما باید این معنا را در قلبمان احساس کنیم که با این ولی نعمتهای خودمان، رفتاری بکنیم که خدا از آن رفتار راضی باشد».
جهت خدمتگزاریها
در جامعه اسلامی، گر چه همه اقشار باید به حقوق خود برسند و نظام، باید در راستای برآوردن نیازهای همه مردم تلاش کند، امّا به لحاظ آسیب پذیریِ طبقات محروم، توجه به آنها، در اولویت قرار دارد. حضرت امام خمینی رحمهالله ضمن تأکید بر این امر، هشدار میدادند مبادا انگیزه مسؤولان، به جای حمایت از مستمندان، در نظر گرفتن منافع طبقات مرفّه و ثروتمند باشد. چنین کاری با تعالیم اسلامی همخوانی ندارد. معظمله در یک مورد میفرمودند: «خدا نیاوَرَد آن روزی را که سیاست ما و سیاست مسئولین کشور ما، پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایه دارها گردد و اعتبار ثروتمندان، از اعتبار و عنایت بیشتری برخوردار شوند. معاذاللّه که این با سیره و روش انبیا و امیرالمومنین و ائمه معصومین علیهمالسلام سازگار نیست. دامن حرمت و پاک روحانیت از آن منزّه است... و این از افتخارات و برکات کشور و انقلاب و روحانیّت ماست که به حمایت از پابرهنهگان برخاسته است و شعار دفاع از حقوق مستضعفان را زنده کرده است».
خدمتگزاری در چارچوب احکام اسلام
به شیوههای گوناگونی میتوان نیازهای انسانها را تأمین کرد. برخی افراد و نظامها، بدون در نظر گرفتن نظام اعتقادی خاص، یعنی منهای نظام فکری و اعتقادیِ الهی، میکوشند تا از راه تأمین خواستهای مردم، به آنها خدمت کنند، ولی آنچه در جامعه اسلامی مورد نیاز است، کمک به مردم و تأمین خواستهای آنها در چارچوب احکام الهی است. امام خمینی رحمهالله دراینباره میفرمودند: «ما موظفیم حالا که جمهوری اسلامی رژیم رسمی ما شده است، همه طبق جمهوری اسلامی عمل کنیم. جمهوری اسلامی، یعنی این که رژیم به احکام اسلامی و به خواست مردم عمل کند و الان رژیم رسمی ما، جمهوری اسلام است و فقط مانده است که احکام، همه احکام اسلامی بشود. مجرد بودنِ رژیم اسلامی مقصود نیست، مقصود این است که در حکومت اسلام، اسلام و قانون حکومت کند. اشخاص برای خودشان و به فکر خودشان حکومت نکنند».
خدمت به مظلومان، رأس برنامه هاست.
با توجّه به مشکلاتی که اقشار محروم و مظلوم جامعه در زندگی متحمّل میشوند، حضرت امام رحمهالله همیشه ضرورت مقدّم داشتن اصلاح وضع آنان و رسیدگی به نیازهایشان را مورد تأکید قرار میدادند. این طبقه محروم، با وجود کمبودها و ناداریها، همواره زحمتکشان اصلی جامعه بوده و هستند؛ چون همه سختیها را با جان و دل پذیرا شده و در عین حال، از خدمت به اسلام و مسلمانان هم سرباز نمیزنند. در یک مورد امام خمینی رحمهالله میفرماید: «امید آن است که رسیدگی به حال مستضعفین و مستمندان کشور ـ که قسمت اعظم ملّت مظلوم را در برمی گیرد ـ در رأس برنامهها قرار گیرد و در نخستین مجلس شورای اسلامی، طرحهایی جدّی در رفاه حال این طبقه محروم داده شود و از طرف دولت منتخب شما، بدون مسامحه به مورد اجرا گذاشته شود تا در پیشگاه خداوند متعال، بعضی از دیون خودتان را به این طبقه عزیز ـ که جان خود را برای اسلام و آزادی و استقلال کشور در طَبَق اخلاص گذاشته و پیروزی را برای انقلابی اسلامی به ارمغان آوردند ـ ادا کرده باشید».
صمیمی بودن با مردم
از جمله بایستههای یک نظامِ خدمت رسان، این است که کارگزاران آن، با تودههای مردم مهربان و صمیمی باشند و با آنها بجوشند و هرگز از ایشان دوری نکنند؛ چرا که این کار، به جهت روحی و روانی زمینه تحمّل و بردباری در مقابل مشکلات و سختیها را بالا برده و آنها را دل گرم میسازد. امام خمینی رحمهالله در ضمن سخنانی، معاشرت رهبران و کارگزاران اسلام را در طول تاریخ، به ویژه در صدر اسلام مورد اشاره قرار داده، از آن به عنوان الگو و سرمشق یاد میکنند و میفرمایند: «اسلام، سردارهایش هم توی مردم هستند. پیغمبر اسلام صلیاللهعلیهوآله سردار همه بود، بزرگ همه بود، توی مردم بود، با مردم میآمد مینشست، توی مسجد مینشست، مثل سایر مردم. حضرت امیر علیهالسلام آن وقت که [حاکم بود]، مثل سایر مردم میآمد با مردم مینشست، معاشرت میکرد برای این که از مردم نمیترسید، ظلم نکرده بود به مردم تا بترسد،... برای مردم بود [و[ مردم او را حامی خودشان میدانستند».
رمز عدم شکست
هنگامی بستر مناسب برای خدمت رسانی به صورت کامل در یک جامعه فراهم میآید که مردم و دولت، با یکدیگر همکاری کامل داشته باشند و از اهداف و سیاستهای همدیگر پشتیبانی به عمل آورند. امام خمینی رحمهالله در سخنانی به مردم و رحمهالله در توصیههای خود به کارگزاران می فرمایند: «کوشش کنید که پایگاه ملی برای خودتان درست کنید. این، به این است که گمان نکنید که شما صاحب مقام هستید، منصب هستید و باید به مردم فشار بیاورید. هر چه صاحب منصب ارشد باشد، باید بیشتر خدمتگزار باشد. مردم بفهمند که هر درجهای که این بالا میرود، با مردم متواضعتر میشود.... این یک مسأله کلی است برای همه ما که فکر این باشیم که ملتمان بفهمند.... خدمتگزار ملت هستیم. ملّت ادراک کند که ما خیر او را میخواهیم. وقتی آن را ادراک کرد که ما همه چیز ملّت را میخواهیم، ملّت هم پشتیبان ماست. ... در این خدمتگزاری، بدانید که رضای خدا را تحصیل کردید و هم رضای ملّت [را] ـ که رضای خداست ـ تحصیل کردید».
رفتار خداپسندانه با مردم
از بهترین مصداقهای خدمت رسانی به مردم، داشتن رفتار خداپسندانه با آنهاست. رفتار خداپسندانه هم، از راه جلب رضایت آنها در چار چوب احکام الهی، و نیز براساس سیره اولیای او رفتار کردن است. امام رحمهالله میفرمودند: «کوشش کنید که با بندگان خدا جوری رفتار کنید که امامان شما رفتار میکردند، پیغمبر شما رفتار میکرد و سایر انبیا رفتار میکردند. گمان نکنید که حالا فلان نخست وزیر است، فلان وزیر کشور است، فلان رئیس جمهور و.... گمان نکنید اینها چیزی است. آن که همه چیز است، به دست آوردن رضای خداست، و آن به این است که رضای مخلوق خدا را به دست بیاورید. با مردم که شما سروکار دارید، این مردم را رضایشان را به دست بیاورید. ... پیروزی را برای ما و شما اینها به دست آوردند و اینها ولی نعمت ما هستند و ما باید این معنا را در قلبمان احساس کنیم که با این ولی نعمتهای خودمان، رفتاری بکنیم که خدا از آن رفتار راضی باشد»
جهت خدمتگزاریها
در جامعه اسلامی، گر چه همه اقشار باید به حقوق خود برسند و نظام، باید در راستای برآوردن نیازهای همه مردم تلاش کند، امّا به لحاظ آسیب پذیریِ طبقات محروم، توجه به آنها، در اولویت قرار دارد. حضرت امام خمینی رحمهالله ضمن تأکید بر این امر، هشدار میدادند مبادا انگیزه مسؤولان، به جای حمایت از مستمندان، در نظر گرفتن منافع طبقات مرفّه و ثروتمند باشد. چنین کاری با تعالیم اسلامی همخوانی ندارد. معظمله در یک مورد میفرمودند: «خدا نیاوَرَد آن روزی را که سیاست ما و سیاست مسئولین کشور ما، پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایه دارها گردد و اعتبار ثروتمندان، از اعتبار و عنایت بیشتری برخوردار شوند. معاذاللّه که این با سیره و روش انبیا و امیرالمومنین و ائمه معصومین علیهمالسلام سازگار نیست. دامن حرمت و پاک روحانیت از آن منزّه است... و این از افتخارات و برکات کشور و انقلاب و روحانیّت ماست. که به حمایت از پابرهنه گان برخاسته است و شعار دفاع از حقوق مستضعفان را زنده کرده است».