ضرورت رسیدگی به امور معنوی مردم
گاهی چنان گمان میشود که نیازهای مادی مردم که برآورده شد، کافی است و در نتیجه، خدمت رسانیِ واقعی ـ که منحصر در تأمین نیازهای مادی انسان هاست ـ انجام شده است. در حالی که رسیدگی به امور معنوی، اگر مهمتر از نیازهای مادی افراد نباشد، کم از آن نیست. مقام معظم رهبری ضمن اشاره به این حقیقت که دین اسلام، برای دنیا و آخرت مردم برنامه و هدف دارد، میفرمایند: «دشمن و بیگانگان این گونه وانمود میکنند که اگر یک مجموعه، برای ایجاد رفاه و حلّ مشکلات مردم کار میکند، لزوماً به معنای دورافتادن از معنویت و آرمانهاست. این غلط است. این تصور افراد ساده لوح [یا]... مغرض است. اسلام برای دنیا و آخرت مردم برنامه و هدف دارد. مسؤولان اداره کشور موظفاند همان قدر به امور مادی مردم برسند که به امور معنوی میرسند. ... دنیا و آخرت، [و] رفاه و آرمان، با هم و در کنار هم قابل پیشرفت است».
ایمان، سرمایه خدمترسانی
هر اندازه کارگزاران جامعه، از ایمان و تقوای بیشتری برخوردار باشند، انگیزهشان برای خدمت به مردم فزونی مییابد و بیشتر در راستای تأمین نیازها و حلّ مشکلات آنها می کوشند. در حقیقت، بهترین بستر و سرمایه خدمت رسانی، داشتن ایمان قوی است. مقام معظم رهبری میفرمایند: «در نظام اسلامی، آن چیزی که از همه عناصر بیشتر اهمیّت دارد و میتواند مثل کلیدی، قفلهای بسته را در همه موارد و مسائل باز کند، عبارت است از ایمان عمیقی که هم همّت را بر میانگیزد و هم بازوان و گامها را محکم میکند و هم دلها را استحکام میبخشد و انسان امید پیدا میکند. وقتی که مسؤول کشوری، وزیری که در کابینه است، ... [و [مدیری که در بخشی از بخشها کار میکند، قلبش با چنین ایمان مستحکم باشد و بداند که با تلاش و کار عالمانه و مدبّرانه او، بلاشک از سوی خدای متعال بر این کار نتیجهای مترتب میشود، هرگز ناامید نمیشود».
ضرورت هماهنگی نهادها
هنگامی روند خدمترسانی به مردم، به صورت شایسته انجام میگیرد که تمام سازمانها و نهادهای اجتماعی، با یکدیگر هماهنگی داشته باشند. مقام معظم رهبری درباره ضرورت انسجام و هماهنگی دستگاههای دولتی میفرمایند: «به مسؤولان در سطوح مختلف هم عرض میکنم که یکی از راههای موفقیّتِ عملی و جا گرفتن در چشم مردم، همکاری دستگاههای مختلف و همکاری قوای سه گانه است. نباید همدیگر را تضعیف بکنند. هیچ کس نباید قوای مسؤول مملکت را تضعیف بکند. ... نهادهای قانونی که هر کدام در زیر این بنای شامخْ یک ستون هستند، باری را بر دوش دارند. مجموعه اینهاست که این بنای با عظمت را سرپا نگاه داشته است. ... اشکال داشتن به یک کار یا دو کار یا ده کار که بعضی از این اشکالها طوری است که اگر توضیحی داده بشود، ممکن است برطرف هم بشود، ولو برطرف هم نشود، موجب نمیشود که ما نهادها را تضعیف کنیم».
خدمت به مردم، افتخاری بزرگ
همان گونه که امام خمینی رحمهالله مکرر میفرمودند خود را خدمتگزار مردم بدانید، حضرت آیتاللّه خامنهای، شاگرد آن پیر فرزانه نیز همواره بر این مطلب تأکید دارند که مسؤولان در هر ردهای که هستند، باید خود را خدمتگزار مردم بدانند. ایشان در این زمینه میفرمایند: «... این مردم ـ همان طور که امام مکرر فرمودند ـ ولی نعمتهای ما هستند؛ این شوخی نیست. من یکی از مسؤولان را در محضری دیدم که برخوردش با مردم قدری متکبرانه بود، پیغام دادم و گفتم به ایشان بگویید که اگر میخواهد جبران آن برخورد را بکند، باید در همان طور محضری ظاهر بشود و بگوید: ای مردم! من نوکر شمایم. خلاف که نگفته ... یک مسؤول کشور چکاره است؟ فلسفه وجودی ما، غیر از خدمت به مردم چیست؟ امام فرمودند: اگر به من خدمتگزار بگویند، بهتر از این است که رهبر بگویند. این حرف درستی است؛ چون خدمتگزاری برای انسانی که دلش بیدار باشد، مدح بزرگتری است... اگر این ملّت شهادت میدادند، که قطعاً میدادند که امام خدمتگزار آنهاست، امام بیش تر خوشحال میشد، که همه ملّت یک صدا فریاد بزنند که تو رهبر ما هستی. خدمتگزاری به مردم افتخار است».