اولویتهای خدمت رسانی به مردم
مقام معظم رهبری، با اشرافی که به تمام مسائل جامعه دارند، درضمن ارائه رهنمودهای سازنده، بر طرف ساختن سه مسأله فقر، ناامنی و بی سوادی را، از اولویتهای جامعه ذکر کردند و به مسؤولان تأکید نمودند در حدّ توان، به برطرف شدن این امور کمک کنند: «کار دیگری که باید انجام دهیم، این است که صحنه جامعه را از سه دشمن بزرگ، یعنی فقر و ناامنی و بیسوادی پاک کنیم. باید آنها را از جامعه برطرف کنیم. باید برای رفع آن برنامهریزی و کار و تلاش بشود. ناامنی در یک کشور ـ چه ناامنی قضایی و چه ناامنی شغلی و مدنی ـ بر خلاف توصیه اسلام است و یک ضدارزش میباشد. باید برای تأمین آن کار بشود. بی سوادی و فقر هم همین گونه است. مبارزه با فقر، غیر از تأمین عدالت اجتماعی است .... عدالت اجتماعی، یعنی استقرار عدل در جامعه و از بین رفتن هرگونه تبعیض.... ما فقط از راه تعالیم اسلام میتوانیم فقر را برطرف کنیم، عدالت اجتماعی را مستقرّ کنیم. امنیت را ایجاد کنیم و بی سوادی را ریشه کن نماییم. بدون اسلام، نمیتوانیم به این اهداف برسیم و مقاصدمان برآورده نخواهد شد».
کار برای مردم، فلسفه مسؤولیّت پذیری
در نظام اسلامی، مسؤولیتها، زمینههای خدمت افراد به مردم هستند. بر این اساس، مدیرانْ خدمتگزاران مردماند و در قبال آنها، تکلیفهایی دارند که باید به شیوهای نیکو به انجام برسانند. مقام معظم رهبری، در تبیین تکلیف مسؤولان در نظام اسلامی میفرمایند: «وقتی ما میگوییم «مردم» معنایش این نیست که مردم بیایند رأی بدهند و مسؤول یا نمایندهای را انتخاب کنند، بعد دیگر برای آن مردم هیچ مسؤولیتی وجود نداشته باشد. صرفاً همین باشد که اگر کسی میخواهد برای مردم کاری بکند، به این خاطر باشد که مردم بار دیگر به او رأی دهند. مسأله این نیست. در اسلام و نظام جمهوری اسلامی، فلسفه مسؤولیت پیدا کردنِ مسؤولان در کشور، این است که برای مردم کار کنند. مسؤولان، برای مردماند و خدمتگزار و مدیون و امانت دار آنها هستند. مردم محوراند. کسی که در نظام جمهوری اسلامی مسؤولیتی به دست میآورد، باید همه همّ و غمّش برای مردم باشد؛ ... هم برای دنیای مردم ...، هم برای معنویّت مردم .... اینها، جزو وظایف اصلی حکومت است».
ضرورت رسیدگی به وضع معیشت مردم
برای رسیدگی به امور محرومان ومستضعفان، باید نیازهای آنها اولویت بندی شود. بدون شک مهمترین نیاز این قشر، اصلاح وضع معیشت آنهاست؛ چون از طریق اصلاح وضع معیشت، به تدریج جنبههای دیگر زندگی آنها نیز رو به بهبود میگذارد. مقام معظم رهبری در این باره میفرمایند: «مسأله معیشت، قطعاً در اولویّت اوّل است. معیشت که نباشد، دین هم نیست، اخلاق هم نیست، حفظ عصمت و عفت هم نیست، امید هم نیست. کسی را که به موقعیتی دست پیدا کرده، به خاطر این که برای رفع نابسامانی و فقر تلاش و مجاهدت کند و شب و روز خودش را صرف نماید، ملامت نخواهند کرد.... عزیزان من! شما بدانید که دشمن شما، ... دشمن این نظام، بُرندهترین حربهای که در اختیار خواهد داشت، فقر و گرفتاری اقتصادی مردم است.... اولویت اوّل برای شما این است که امید مردم را حفظ کنید، اولویت اوّل این است که شکم مردم را سیر کنید. میشود نشست و حرفهای روشنفکری زد [که [اگر فلان طور نشود، فلان طور نخواهد شد، ... امّا باید دید واقعیّت چیست؟»
تأمین روحیه انقلابی در کنار سازندگی
حفظ روحیه انقلابی، از جمله ضرورت هایی است که دست اندرکاران نظام اسلامی باید همواره آن را مدنظر داشته باشند. مقام معظم رهبری، حضرت آیتاللّه خامنهای، ضمن اشاره به این امر، در تبیین علت آن از جمله میفرمایند: «علاج مشکلات ما در این است که سازندگی کشور را، در کنار تأمین روحیه انقلابی در مردم و حفظ همان صلابت و چهره با عظمت و هیبت انقلاب ببینیم. اگر به رفاه عمومی نیندیشیم و به سازندگی کشور فکر نکنیم، مطمئناً نظام جمهوری اسلامی نخواهد توانست الگو و تجربه مطلوب را به دنیا ارائه بدهد. اگر در مسایل رفاه زندگی عمومی و ایجاد تسهیلات و رفع مشکلات غرق شویم، به طوری که جهتگیریهای انقلابی را به دست غفلت بسپریم، به ابهت و هیبت انقلاب ضربه زدهایم و جاذبه آن را در دنیا مخدوش کردهایم و این مطمئناً به کارآیی ما ضربه خواهد زد. بنابراین، این دو، در کنار هم مطرح اند».
رمز پیروزی در خدمت رسانی
برای از میان بردن مشکلات و نارساییها، راهکارهای هست که رعایت و مورد توجّه قرار دادن آنها، ضروری است. مقام معظم رهبری، در یکی از سخنان خود، راه برطرف کردن مشکلات را چنین توصیف میکنند: «در تمام مشکلات، همان توکل به خدا و وحدت کلمه و فداکاری و مقدّم دانستن منافع کشور و ملّت و انقلاب، بر منافع خود و شخص و گروه و باند و نیز طرد رفیق بازی، عامل گشوده شدن همه گرههاست. این راه را امام به ما یاد داد. این راه را رزمندگان با عمل به توصیه امام عظیم الشأن رفتند و موفق شدند. ما حالا باید همان راه را برویم. بدانید اگر ملّت ایران، توکلشان به خدا، احترامشان برای ارزشهای اسلامی، تبعیتشان از مسؤولان امر و وحدت کلمه خودشان را حفظ کنند، هیچ قدرتی از قدرتهای مادّی را من نمیشناسم که بتواند با ملّت ایران با این خصوصیت در بیفتد و پیروز شود؛ بلکه ملّت ایران بر تمام آنها پیروز خواهد شد».
ملاک گزینش خدمتگزاران
مدیران ارشد در انتخاب متصدیان امور، باید کمال دقت را داشته باشند تا افراد کارآمد و در عین حال مؤمن و متعهد را به کارها بگمارند تا آنها با دلسوزی و احساس مسؤولیت بیشتر، در راستای حلّ مشکلات بکوشند. مقام معظم رهبری، حضرت آیتاللّه خامنهای در این باره میفرمایند: «سعی بشود درباره این گزینش، زیاد دقت [شود]... آن نیروی مؤمن و با اخلاص را جست و جو بکنید. البتّه این به معنای آن دعوای معروف «تخصص و تعهد» نیست، نه، بحث بر سرکارآمدها و کاردان هاست. ما نمیگوییم به یک مسجد بروید و ببینید چه کسی بهتر عبادت میکند، او را بیاورید؛ نه، در بین آن کسانی که توانایی کار دارند، دنبال عنصر تقوا و تعهد و اخلاص بگردید و او را در رأس کار بگذارید تا آن ... مجموعه نزدیک به شما، همواره بتواند اعتماد شما را جلب کند و شما بتوانید کار را انجام دهید». نیز میفرمایند: «در تشخیصها، در گزینش اشخاص و در گزینش مسؤولان، باید خدا رادر نظر بگیرید. گزینش، باید گزینش هوشمندانه، عالمانه و دقیق باشد. اینها جزو وظایف حتمی است».