طراحی و ساخت سامانه هایی که بدون استفاده از منابع تأمین انرژی نظیر باتری ها کار کنند، یکی از جذاب ترین مفاهیم علمی است که چند صباحی است به شدت در تیررس تحقیقات دانشمندان قرار گرفته و چشم اندازروشنی برای آن تصور شده است.
این چشم انداز در حالی از هم اکنون رنگ و بوی جدیدی به خود گرفته که یکی از مهمترین چالش های فراروی بشر در حال حاضر و به خصوص آینده، تأمین انرژی است.
در چنین شرایطی، تحقیقات جدید دانشمندان نشان داده است که دستگاه های ساخته شده با استفاده از فناوری های روز دنیا میتوانند در آینده با تبدیل امواج فشرده به انرژی به گونه ای خودتوانمند شوند و دیگر نیازی به باتری نداشته باشند. در حقیقت باید گفت در آیندهء نه چندان دور، واژه ای به نام "شارژ کردن" وجود نخواهد داشت!
نتایج یافته ها و تلاشهای اخیر این دانشمندان که در نشریهء PhysicalReview منتشر شده است، میتواند در فرآیند طراحی و ساخت دستگاه ها و سامانه های الکترونیکی همچون لپ تاپ ها، سامانه های ارتباط شخصی و دستگاه های مرتبط با رایانه که نیاز کمی به انرژی الکتریکی نیاز دارند، تأثیر بالقوه ای داشته باشد.
از آن گذشته، استفاده از این دانش جدید که البته هنوز به مرحلهء ارائهء فناوری عملی و قابل استفاده نرسیده است در وضعیت هایی نظیر مناطق جنگی و سفرهای طولانی مدت در بیابان ها و قطب بسیار کاربردی خواهد بود.
عرصه تکنولوژیک نوینی که پشت این داستان قرار دارد، "فیزیوالکتریک" نام دارد که هدف اصلی آن، ارائهء سامانه های الکترونیکی خودتوانمند است. در این فرآیند، نیاز فعلی برای استفاده از منابع تأمین انرژی قابل جایگزینی نظیر باتری ها حذف میشوند. فیزیوالکتریک موادی نظیر کریستال ها یا سرامیک هستند که حجم قابل توجهی از ولتاژ الکترونیکی را تولید میکنند. تولید الکتریسیته در این مواد، زمانی صورت میگیرد که از شکل خاصی از فشار مکانیکی، نظیر "فشردن" استفاده شود.
به این ترتیب، به نظر میرسد نسل آتی سامانه های مختلف بدون استفاده از باتری کار خواهند کرد. در حقیقت باید این گونه گفت که بسیاری از سامانه های آینده از قابلیت خیره کننده ای همچون خودتوانمندسازی برخوردار خواهند بود.