الگوهای توسعه
تمدن غرب در دوره تسلط بی نظیرش (سده ? تا ?? میلادی) و در اوج قدرت فرهنگی، از دانش چین، ایران و یونان به منظور توسعه فناوری و تکنیکهای جدید در بسیاری از رشته ها بهره فراوان برد که انگیزه توسعه در حوزه های دیگر شد.
به بیان دیگر، الگوهای غربی توسعه به شرطی می تواند موفقیت آمیز باشد که با نظام ارزشی یک کشور یکپارچه گردد. به طور مثال، نظام مادام العمر استخدام در ژاپن، پایه ای از وفاداری، همبستگی و مشارکت را فراهم می آورد که بی شک، تأثیری عمیق بر بهره وری و رقابت پذیری صنایع ژاپن در سطح بین المللی را در پی داشته است.
به نظر می رسد توسعه به معنا و مفهوم نوسازی و اصلاح در نگرشها، تلقی ها و رویکردها نسبت به انسان و نیازهای نوشونده، در تمامی کشورها، بویژه جهان سوم و کشورهای معروف به شرقی، با فراز و فرودها، مقاومتها، چالشها و جذب و دفع ها مواجه بوده و انسان در قرون گذشته، کمتر با ابتکار، نوآوری و تغییر سازگاری داشته است.
بدون شک، ایران هم در قرن اخیر متأثر از تحولات علمی، صنعتی و تکنولوژیکی غرب بوده و فراز و نشیبهای فراوانی را در این خصوص طی کرده و با مشکلات و موانع متعددی در مسیر دستیابی به توسعه و نوسازی مواجه گردیده است.