قرآن بزرگترین منبع معارف برای معماری علوم انسانی است
گروه اندیشه و علم: قرآن کریم نخستین و بزرگترین منبع معارفی برای تاسیس و معماری علوم انسانی و اسلامی محسوب می شودز
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) شعبه قم، نجف علی میرزایی، رئیس مرکز الحضاره للتنمیة الفکر الاسلامی، 11 آذرماه در نشست«قرآن و علوم انسانی» که در حاشیه برپایی پانزدهمین المپیاد بین المللی قرآن و حدیث جامعة المصطفی(ص) العالمیه در مجتمع فرهنگی اهل البیت(ع) برگزار شد با بیان این مطلب تصریح کرد: علوم انسانی به معنای حقیقی تمام تجلی عینی دین در حیات است و تفاوت بسیار حساسی بین سکولاریسم و دینداری وجود دارد و اگر توانستیم علوم انسانی دینی را تاسیس، معماری و بنیادگذاری کنیم، آن وقت روش و سیستم زندگی دین محور خواهیم داشت.
میرزایی با بیان اینکه دانشگاه ها و مراکز علمی ما ظرفیت دینی سازی علوم انسانی را ندارد، افزود: اگر در این زمینه موفق نشویم، هر چند در عقاید سکولار نیستیم، اما در روش آموزش، پژوهش، تحقیق، تفکر و مدیریت جامعه، منش ما سکولاریستی خواهی بود.
وی تصریح کرد: تفاوت نگاه سکولاریستی با نگاه دینی و الهی هم در همین است و نگاه توحیدی، دینی و یک پارچهانگاری تمام لایههای هستی را در بر میگیرد و به همه عناوین بنیادی حیات نگاه زنجیرهوار میشود.
میرزایی در ادامه بیان داشت: امروز در کشور آسیبهای روانی را با روشهای دینی علاج نمیکنیم بلکه با دکتر روانشناسی معالجه میکنیم که اساسا تفسیر وی از زندگی یک تفسیر مادی و وضعی است.
وی با بیان اینکه ما بنا نداریم علوم انسانی را تخطئه کنیم، تصریح کرد: این علوم انسانی که ما با نگاهی انتقادی با آن مواجه میشویم میراث هزاران ساله کل بشریت است و به جرات میتوان گفت بخش زیادی از این علوم انسانی میراث انبیا است.
مشاور عالی رئیس جامعة المصطفی العالمیه با اشاره به اینکه با نگاه جنگی و ستیزهای نمیتوان با علوم انسانی مواجه شد، خاطرنشان کرد: البته نمیتوان انکار کرد علوم انسانی که در جامعه داریم در بسیاری از مواقع مبانی بنیادی آن قرآنی نیست.
وی تاکید کرد: اگر ما نتوانیم علوم انسانی را بر مبنای توحیدی و به معنایی یک پارچهای و یک وحدتی تفسیر کنیم صرف نظر از راههای الهی در بحث ظهور و عدالت قطعا نهایت جهان اسلام در خطر است.
میرزایی با بیان اینکه مبانی بنیادی معارف قرآنی از ابتدای قرآن تا انتهای آن یک دست و زنجیرهوار است، اظهار داشت: یک مهندسی کلان، عمیق و بنیادی در قرآن است و این دستگاه معارفی، فلسفی و علمی بزرگترین سرمایه برای بازسازی علوم انسانی است.
وی تصریح کرد: بازسازی علوم انسانی تنها را خروج از سکولاریسم حقیقی و تنها راه دینیسازی حیات است.
مشاور عالی رئیس جامعة المصطفی(ص) العالمیه با بیان اینکه قرآن کریم نخستین و بزرگترین منبع معارفی برای تاسیس و معماری علوم انسانی است، خاطرنشان کرد: سنت هم هر جا که معارف قرآنی نیاز به نمونهها و تفسیر داشته باشد به این میدان وارد شده و از آن استفاده میکند.
وی تصریح کری: هماکنون در جهان اسلام معضلات ما بسیار زیاد است، اگر این معضلات را بتوانیم به جای این که بین المذاهبی کنیم به سمت غنای قرآنیبخشی به معارف دینی خود برویم، به نظر من مشکلات زیادی از نظر بینالملل اسلامی حل میشود.
میرزایی تصریح کرد: باید خلاءهایی که داریم بدون تعارف به طور مداوم مرور کنیم و به دنبال رشد، عمقبخشی و کیفیتدهی و کارآمدی علوم باشیم.
وی تاکید کرد: جامعة المصطفی(ص) العالمیه میتواند منبع غنی برای انسانسازی و جهانیسازی علوم به معنای واقعی باشد.