الگوی شماره 5: فرایند اثربخشی برآورد نیازهای آموزشی
3 - فرایند تعیین و سازماندهی محتوا: انتخاب و سازماندهی درست محتوا نیز بخشی از اثربخشی آموزشها را تضمین می کند. به عبارت دیگر اثربخشی آموزشها چیزی نیست که در پایان آموزش قابل اندازه گیری باشد بلکه در مراحل مختلف بایستی بدان توجه کرد. بدین منظور در تعیین محتوای آموزشی معیارهایی بایستی درنظر گرفته شود که اهم آنها در الگوی شماره 6 نشان داده می شود.
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
الگوی شماره 6: اصول انتخاب اثربخشی محتوای آموزش
در الگوی مذکور اصول انتخاب اثربخشی محتوای آموزش ذکر شده است . پس از انتخاب محتوا بایستی به شکل مطلوبی محتوا سازماندهی شود تا اثرات مطلوب را روی کارآموزان داشته باشد. بدین منظور برای سازماندهی محتوای آموزش و تضمین بخشی از اثربخشی آموزشها می توان با برقراری توالی در محتوا به هدف مذکور دسترسی یافت . بدین منظور می توان از روشهای زیر استفاده کرد.
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
سازماندهی محتوا از ساده به مشکل ;
سازماندهی محتوا براساس پیش نیازها;
سازماندهی محتوا از کل به جز;
سازماندهی محتوا براساس ترتیب زمانی .
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
ب : ارزیابی اثربخشی فرایند آموزش
مدیریت بر فرایندهای آموزش نقش زیادی در درستی مسیر آموزشها دارد. به عبارت دیگر بخشی زیادی از اثربخشی آموزشی ازطریق نظارت مستمر و دقیق به فرایندهای آموزشی حاصل می شود. حسن نظارت بر فرایندها این است که به صورت مرحله ای و تکوینی آموزشها اصلاح و درجای خود قرار گیرد و اثربخش شوند.دراین مرحله ، برای رسیدن به اثربخشی لازم است مولفه های زیر موردتوجه و ارزیابی قرارگیرد.
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM
1 - ارزیابی روشهای آموزش
2 - ارزیابی نحوه اجرای آموزش
3 - ارزیابی استانداردهای آموزش
1 - ارزیابی روشهای آموزش : باتوجه به اینکه روشهای مختلفی برای آموزش وجود دارد و تنوع روشها به قدری است که تقریبا برای هر نوع آموزش رسمی وغیررسمی ، فنی وغیرفنی روش و سازوکار وجود دارد در اینجا بایستی در انتخاب و بکارگیری روشهای آموزشی دقت کرد. طراحی هدف و تعیین محتوای اثربخشی باروشهای اثربخشی ، نتیجه ای مضاعف در اثربخشی دارد. به طورکلی در این مرحله دو اقدام اساسی برای رسیدن به بخشی از اثربخشی های آموزش لازم است .
http://WWW.MAVANE.PARSIBLOG.COM